David Lynch: Nudes

“Volim fotografirati naga ženska tijela", kazao je reditelj čija je fascinacija ljudskim tijelom primjetna i u njegovim filmovima.

Prije nekoliko dana izdavačka kuća Thames & Hudson objavila je drugo izdanje knjige fotografija američkog reditelja Davida Lyncha koji se uspješno okušao i u muzici i u slikarstvu.

Monografija Nudes je ugledala svjetlo dana nešto više od deset godina nakon izložbe The Air Is on Fire koja je predstavila Lynchove fotografske i slikarske radove. Naziv izložbe dijeli naziv sa istoimenim soundtrackom koji je Lynch komponirao zajedno sa Deanom Hurleyem a njegovo objavljivanje 2007. godine popraćeno je izložbom fotografija, slika i crteža ovoga umjetnika u Parizu.
 
“Volim fotografirati naga ženska tijela. Neizmjerna raznolikost ljudskog tijela je fascinantna: nevjerovatno je i magično vidjeti koliko su žene različite”, citiran je Lynch u press saopštenju povodom objavljivanja monografije Nudes.

Fotografije su upravo onakve kakve očekujemo od Lyncha, umjetnika koji u svakom od nas otkriva pritajenog voajera, donose misterioznu i intrigantnu studiju ženskog tijela koja samo potvrđuje njegovu fascinaciju ljudskim tijelom primjetnu i u njegovim filmskim ostvarenjima, od The Elephant Man, preko Blue Velvet do Lost Highway i mnogih drugih ostvarenja koja imaju kultni status.

Na 240 stranica predstavljeno je 125 fotografija, crnobijelih i u koloru, a prvo izdanje monografije objavljeno je prošle godine za parišku Fondation Cartier pour l’art contemporain. Lynch se fotografijom bavi od 80-ih godina prošlog stoljeća. Njegova prva knjiga fotografija Strangers in the Landscape objavljena je 2015. godine.

Lynchove erotske fotografije su bliske apstrakciji, nude kaleidoskopsku perspektivu ženskog tijela, u potrazi za jedinstvenim načinima korištenja svjetla i tame koji uspješno transformiraju fotografirani objekt.

Zlatar: Odjeci budućnosti
Deduš: Nedjeljni izlet
Rodić: Osuđenik
Dragojević: Prizor