Djevojke Afganistana protiv opijuma i nejednakosti

Stručnjaci tvrde da je broj ovisnika porastao na tri miliona, a među njima je sve veći broj žena i djece.

Prije tri godine u Heratu, trećem gradu po veličini u Afganistanu, osnovan je Code to Inspire, škola kompjuterskog programiranje namijenjena djevojčicama i djevojkama od 15 do 25 godina. Samo u ovoj godini izradile su i na tržište lansirale 20 video igara, a posebnu pažnju privukla je Fight Against Opium, 2D video igra kojom pokušavaju skrenuti pažnju na gorući problem nacije. 

U video igri, afganistanski vojnici uništavaju polja opijuma, bore se protiv narkodilera i pomažu uzgajivačima da sa uzgoja maka pređu na proizvodnju šafrana, skupocjenog začina koji se također uzgaja u ovoj zemlji.

Afganistan je najveći svjetski izvoznik opijuma, sa rekordnom proizvodnjom od 9.000 tona ostvarenom u prošloj godini, prema podacima UN-a. Stručnjaci tvrde da je broj ovisnika od 2010. godine kada se procjenjivao na milion osoba, u samo pet godina porastao na tri miliona, dok sve veći broj ovisnika čine žene i djeca.

Code to Inspire osnovala je Fereshteh Forough, nekada izbjeglica, danas profesorica na fakultetu digitalnih nauka. Na desetine djevojaka završilo je jednogodišnju obuku i osim video igara, rade na izradi web stranica i različitih aplikacija, ali i daljoj promociji ženskih prava, imajući u vidu da samo 20% žena pohađa fakultet dok je 68% mladih žena nepismeno ili bez formalnog obrazovanja.