Do diplome za 17 dana

Mala škola istraživačkog novinarstva magazina Žurnal.

Godina je počela zanimljivo i uzbudljivo za istraživačko novinarstvo u Bosni i Hercegovini zahvaljujući istraživačkom timu magazina Žurnal.

Od 20. decembra do 3. januara, novinarka Žurnala je “završila” Medicinsku tehničku školu u Sanskom Mostu bez prisustva nastavi ili ispitima. Uz pomoć posrednika Senada Pehlivanovića iz Fojnice.

U 4 minute pogledajte video sažetak savršene izvedbe istraživačkog tima u sastavu: Azra Omerović, Avdo Avdić, Davor Obrdalj, Semir Mustafić i Slobodan Golubović.

Žurnal posjeduje dokumentaciju policijskih i pravosudnih agencija u kojima je navedeno kako se na području FBiH prodaju diplome srednjih škola te kako je, manje-više, sve u direktnoj vezi sa Centrom za obrazovanje iz Širokog Brijega, iza kojeg stoje biznismeni bliski HDZ-u BiH.

U dokumentaciji je navedeno da su novcem iz Širokog osnivane srednjoškolske i visokoobrazovne institucije širom Federacije, te da se u tim ustanovama izdaju sumnjive diplome. Navedena su imena posrednika koji su djelovali u određenim gradovima i koji su za novac nabavljali tražene diplome. Za sarajevsku regiju bio je zadužen Senad Pehlivanović iz Fojnice.

Sva dokumentacija na osnovu koje je započeto istraživanje, bila je na raspolaganju Tužilaštvu BiH koje nije pokrenulo istragu. O umiješanosti državnog tužilaštva u ovaj slučaj, Žurnal će objaviti tekst u subotu, 5. januara.