Sjećanje na Esbjörn Svensson Trio

Povodom deset godina od prerane smrti velikog švedskog pijaniste, ACT objavljuje album e.s.t. live in London.

14. juna ove godine bit će obilježena 10. godišnjica tragične smrti švedskog pijaniste Esbjörna Svenssona, jednog od najuticajnijih evropskih jazz muzičara prethodne dekade.

U znak sjećanja na ovog umjetnika, njemačka izdavačka kuća ACT će objaviti dvostruki album “e.s.t. live in London”, do sada neobjavljeni koncertni snimak nastupa Esbjörn Svensson Trija održanog u rasprodanoj dvorani Barbican Centra 2005. godine, u okviru njihove iznimno uspješne i popularne desetodnevne turneje u Velikoj Britaniji koja je uslijedila nakon objavljivanja njihovog najprodavanijeg albuma Viaticum koji se smatra kreativnim vrhuncem EST-a.

Nakon smrti lidera, basista Dan Berglund i bubnjar Magnus Öström nastavili su saradnju u različitim i zajedničkim projektima, ali već deset godina sasvim je jasno da je ovaj trio ostavio neizbrisiv trag na međunarodnoj sceni mijenjajući poimanje piano trija u jazzu. Trio je tokom 17 godina svog postojanja postigao popularnost širom Evrope, kao jedan od najpopularnijih evropskih sastava. Svirali su na najznačajnijim festivalima, njihovi albumi nalazili su se u vrhu jazz i pop ljestvica. Publika sarajevskog Jazz Festa imala ih je priliku slušati još 2003. godine a festival ih je predstavio kao muzičare čije vrijeme tek dolazi.

Esbjörn Svensson Trio bio je prvi evropski bend koji se našao na naslovnici Downbeata, u 73 godine dugoj istoriji ovog magazina, a samo godinu dana nakon koncerta na kojem će biti snimljen material za album e.s.t. live in London, članovi trija održali su više od 100 koncerata pred 200.000 posjetilaca u 24 zemlje. 

Njihov album Live in Hamburg, The Times je proglasio jazz albumom desetljeća 2000–2010 a kritičar The Independenta njihov uticaj je uporedio sa uticajem koji je u književnosti imao James Joyce.

Muzička kritika Svenssona je s razlogom smatrala budućnošću jazza kao jednog od beskompromisnih muzičara koji dokazuju da evropski jazz itekako može konkurirati američkom po kreativnosti i originalnosti. Svensson je preminuo u 44. godini,  tokom rekreativnog ronjenja u blizini Štokholma, nedugo nakon što je trio završio snimanje svog 12. albuma Leucocyte. Esbjörn Svensson ostat će upamćen kao jedan od najvećih švedskih muzičara svih vremena.

Dvostruki album će biti objavljen kao CD i LP izdanje, a bit će dostupan i u digitalnom formatu. Zvanični datum objavljivanja izdanja je 11. maj. 

Zlatar: Odjeci budućnosti
Deduš: Nedjeljni izlet
Rodić: Osuđenik
Dragojević: Prizor