Famozni portreti u uglu

Prije više od 70 godina Irving Penn fotografirao je čuvene tzv. portrete u uglu.

Irving Penn bio je jedan od najznačajnijih fotografa 20. stoljeća i sigurno jedan od najpoznatijih modnih fotografa svog vremena, važio je za jednog od najboljih Vogueovih majstora više od šest desetljeća.

Preferirao je fotografirati u studijskim, kontroliranim uvjetima, gdje je mogao iz kompozicije izbaciti sve suvišno i fokusirati se na model. Među prvim je fotografima koji su efektno koristili prednosti jednostavne sive ili bijele pozadine. Tako je nastala i serija minimalističkih studijskih portreta, iz 1948. godine, hvaljenih zbog Pennove sposobnosti da na fotografijama zabilježi osobnost iza popularnosti.

“Nekad 1948. počeo sam raditi portrete u uskom uglu studija, napravljenom od dvije studijske pregrade, na podu je bio komad starog itisona… Iznenađujuće, ali to okruženje je djelovalo smirujuće na ljude,” pojašnjavao je Penn. “Na zidove se moglo osloniti, moglo ih se odgurati, za mene su bile zanimljive mogućnosti koje je to nudilo. Ograničavanje pokreta, riješilo je problem koji sam imao sa zadržavanjem željenog pokreta.”

Penn se nije ustručavao u kadru zabilježiti rub kulise, električne kablove ili otpatke koji su se slučajno našli na podu studija.

Ne znamo njegove prave motive, možda se želio samo poigrati famom koju popularnost nosi sobom, ali zasigurno je fotografirane želio postaviti u ne pretjerano ugodnu situaciju, koja je rezultirala, kako je sam kazao “bogatim portretima”. U uglu je Penn fotografirao različite umjetnike, pisce, glumce, političare i druge poznate javne ličnosti. Između ostalih i Salvadora Dalija, Marcela Duchampa, Igora Stravinskog, Joea Louisa i Marlene Dietrich.

Irving Penn je karijeru započeo u New Yorku sa samo 17 godina kao grafički dizajner. Nakon što je godinu proveo baveći se slikarstvom u Mexicu, vraća se u New York i počinje raditi u Vogueu sa Alexandrom Libermanom, tadašnjim umjetničkim direktorom. Pennove fotografije dijelom su kolekcija prestižnih muzeja poput njujorških Metropolitana i MoMA-e ili Nacionalne galerije portreta u Washingtonu.

Zlatar: Odjeci budućnosti
Deduš: Nedjeljni izlet
Rodić: Osuđenik
Dragojević: Prizor