Gavran koji je bio papagaj

Manje poznate činjenice o čuvenom djelu Edgara Allana Poea.

Gavran ili Papagaj
Kada je pisao jednu od najpoznatijih poema na engleskom jeziku, Poe je “nikad više” planirao kao melanholični refren, a kada je razmišljao o životinji koja izgovara ove riječi, imao je na umu papagaja dok nije shvatio da je i gavran podjednako sposoban ponavljati riječi, a i bolje dočarava željenu atmosferu od šarene ptice.

Poema je prvi put štampana u The American Reviewu a u časopisu koji je odbio štampati je – The Graham's Magazineu, sam pjesnik je kasnije otkrio detalje nastanka ovog nezaobilaznog djela svjetske književnosti.

Bolest supruge
Dok je pisao poemu, Poeova supruga Virginia bila je bolesna od tuberkuloze, u to vrijeme neizlječive bolesti. Bila je njegova prva rodica i imala je samo 13 godina kad su se vjenčali. Prije supruge, Poe je od iste bolesti izgubio majku, brata i maćehu. Gavrana piše čovjek koji je izgubio mnoge voljene a uskoro ga očekuje novi gubitak.

Pisanje “unatrag”
U Filozofiji kompozicije, opisujući proces nastanka Gavrana, Poe tvrdi da je sve počelo od klimaksa – stihova “Zli proroče, ne znam pravo, da l si ptica ili đavo” oko kojih je komponirao ostatak poeme. Neki kažu kako je autor pretjerao s tom tvrdnjom a spomenuti esej imao je za cilj, tvrde, da dodatno iskoristi uspjeh ovog djela.

Trenutačni uspjeh
Gavran je trenutačno postao hit. Već nakon mjesec dana pojavile su se parodije na ovo djelo – Sova, Ćurka, Gazela samo su neki od njih a možete ih pročitati ovdje. Navodno je Abraham Lincoln zahvaljujući parodiji naslovljenoj Tvor potražio Gavrana kojeg je kasnije znao napamet. Poeu je Gavran osigurao status zvijezde iako se to nije odrazilo na njegovo iznimno loše finansijsko stanje. Veliki pisac borio se osigurati osnovnu egzistenciju za svoju porodicu a u jednom pismu iz 1846. porodični prijatelj piše: “[Virginia] leži na slamnatoj postelji, umotana u veliki kaput svoga muža dok joj je mačka sklupčana na boku… Taj kaput i mačka jedino su što je grije.” Virginia je preminula u januaru 1847., a Poe dvije godine kasnije.