Pravda za Davida: Gdje su rezultati vještačenja?

Ni nakon više od mjesec dana, nisu poznati rezultati vještačenja obdukcijskih nalaza u slučaju Davida Dragičevića.

Glavni okružni tužilac Želimir Lepir izjavio je u Narodnoj skupštini Republike Srpske još 10. maja da su Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu na vještačenje dostavljena dva nalaza obdukcije tijela 21-godišnjeg mladića iz Banjaluke Davida Dragičevića, te da bi nalazi tih vještačenja trebali stići u banjalučko Tužilaštvo za sedam dana.

Lepir je tada rekao da su dva inspektora lično odnijela zapisnike o obdukciji i reobdukciji u Zagreb i da bi vještačenja nalaza, koja su radili patolozi Željko Karan iz Banjaluke i Ivica Milosavljević iz Beograda, trebala dati odgovore o tačnom vremenu smrti i kvalifikacije povreda na tijelu mladića.

Glavni tužilac Okružnog tužilaštva Banjaluka 10. maja je još rekao da se očekuje i toksikološki nalaz uzorka krvi pokojnog Davida, koji je dostavljen na analizu u Beograd, s obzirom da u Banjaluci ne postoji laboratorija koja radi toksikološke analize.

Budući da je od Lepirove izjave prošlo više od mjesec dana, glavnom okružnom tužiocu uputili smo pitanja i zatražili odgovor na pitanja – da li su iz Zagreba i Beograda stigli izvještaj vještačenja obdukcionih nalaza i toksikološki nalaz?

“Zapisnici o izvršenim obdukcijama, zajedno sa nalazom toksikologije VMA iz Begrada, su dostavljeni kao materijal za vještačenje Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu. Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka, još nije dostavljen nalaz o izvršenom vještačenju“, odgovoreno je Žurnalu iz Okružnog tužilaštva Banjaluka.

Na osnovu ovakvog odgovora može se zaključiti sljedeće – da je tužilac Lepir na sjednici Narodne skupštine RS 10. maja obmanuo javnost svojom izjavom da će izvještaj vještačenja dva obukciona nalaza biti poznati za sedam dana, dakle 17. maja.

Jedna od mogućnosti je da su obdukcioni nalazi Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu dostavljeni kasnije, a ne u vrijeme koje je naveo Lepir.

Takođe je nejasno zbog čega je na vještačenje u Zagreb upućen toksikološki nalaz urađen na VMA u Beogradu, jer su, kako je rekao Lepir, vještačenje obdukcionih nalaza u Zagrebu i toksikološki nalaz rađen u Beogradu bila dva odvojena procesa.

Javnost nije uopšte bila upoznata da je iz Beograda stigao toksikološki nalaz, a pitanje je zbog čega glavni tužilac Okružnog tužilaštva Banjaluka sumnja u nalaz urađen na VMA u Beogradu, pa ga je poslao na dodatno vještačenje u Zagreb.

Kontaktirali smo Zavod za sudsku medicinu u Zagrebu, kako bi dobili informaciju o tome da li je urađeno vještačenje nalaza, ali su nam iz te ustanove kratko odgovorili da ne mogu kontaktirati sa novinarima.

Tekst je preuzet sa portala Žurnal.

#pravda