foto: Dženat Dreković/NOMAD

Feraget: Dolazi bolje vrijeme

Innerview

Osmog februara navršit će se pet godina od događaja u kojem je 21-godišnji Dženan Memić zadobio fatalne povrede od kojih će preminuti 15. februara 2016. godine.

Slučaj Memić ni pet godina kasnije nije rasvijetljen, a obilježit će ga navodna amnezija glavne svjedokinje, nestajanje dokaza i manipuliranje dokazima, kontroverzni iskazi sudskih vještaka, sudski procesi Ljubi i Bekriji Seferoviću koji su dva puta oslobođeni krivice za izazivanje navodne saobraćajne nesreće.

Nakon što je porodica Memić podnijela krivične prijave protiv više od 40 osoba, u drugoj polovini 2019. godine Tužilaštvo BiH otvorilo je posebnu istragu o smrti Dženana Memića. Slučaj Memić pokrenut je s mrtve tačke početkom sedmice kada su uhapšeni Hasan Dupovac, nekadašnji šef Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova KS, i Zijad Mutap, otac glavne svjedokinje, osumnjičeni za organizirani kriminal i prikrivanje dokaza u slučaju ubistva 21-godišnjaka. Ovaj će dvojac, prema odluci Suda, naredni mjesec provesti u pritvoru.

Ubistvo Dženana Memića, uz ubistvo Davida Dragičevića iz 2018. godine, velika je sramota bh. tužilaštva i sudstva, koja svoj epilog tek očekuje. Ostat će upamćena i hrabra borba porodice Memić protiv sistema, strpljenje i istrajnost Dženanovog oca Muriza i advokata porodice Memić – Ifeta Ferageta.

NOMAD: Šta je bio presudan trenutak da dođe do hapšenja Dupovca i Mutapa?

Feraget: Strpljivi i uporni uvijek prije dođu do pravde, pa mislim da je presudan „trenutak“ da dođe do ovih hapšenja bila naša pravna borba koja traje već skoro punih pet godina jer toliko nam je trebalo da pored svih dokaza koje imamo zadobijemo i opšte povjerenje kako javnosti tako i medija.

NOMAD: Očekujete li i nova hapšenja?

Feraget: Razum vidi i uzrok i posljedice stvari – Ratio et causas rerum et consecutiones videt! Prema mom rasuđivanju, ne bi bilo dobro kad ne bi bilo novih hapšenja jer uzrok naše borbe je zataškavanje očiglednog ubistva (korupcija ogromnih razmjera u vrhu države i pravosuđa) a posljedica svega toga je opšta zabrinutost građana kako se ovo uopšte smjelo desiti!

NOMAD: Kakva su Vaša očekivanja i predviđanja daljeg razvoja događaja?

Feraget: Prema članu 2. Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, država nema pravo da ubija, ona je dužna da do najsitnijih detalja istraži svaku sumnjivu smrt i da preduzme sve što je potrebno da zaštiti živote svih svojih građana i onih koji se nalaze na njenoj teritoriji! Dobra istraga se ne mjeri po krajnjem rezultatu nego po korištenim sredstvima u istrazi. Tužilaštvo BiH vodi odgovarajuću istragu tj. istragu koja ima za cilj da utvrdi sve pravno relevantne činjenice kako bi se otkrili i kaznili svi oni koji su pokušali lažnom istragom zataškati ubistvo Dženana Memića.

NOMAD: Šta je Vaš naredni korak a šta bi trebao biti naredni korak Tužilaštva u konačnom rasvjetljavanju ovog slučaja?

Feraget: Zbog potpune marginalizacije žrtve u našem krivičnopravnom sistemu, ja kao punomoćnik oštećene porodice nemam na raspolaganju pravna sredstva kojima bih mogao uticati na tok istrage ali imam puno povjerenje u rad Tužilaštva BiH. Dinamika rasvjetljavanja ovog slučaja zavisi od držanja već uhapšenih osumnjičenih lica, kao i onih koji će tek biti obuhvaćeni istragom i eventualno uhapšeni.

NOMAD: Teško je zamisliti zataškavanje tih razmjera a da u njemu nije učestvovao veliki broj ljudi, kao da se više bavilo zataškavanjem nego istragom. Da li je za očekivati da u ovom slučaju najveću cijenu plate izvršioci zataškavanja a ne izvršioci ubistva i nalogodavci zataškavanja?

Feraget: Krivičnu prijavu sam podnio protiv ukupno 45 poznatih lica, protiv Dalide Burzić, tadašnje glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva KS, tužitelja tog tužilaštva Seada Kreštalice, Merisa Ćate i dr., ukupno devet tužilaca tog tužilaštva, protiv tadašnjeg glavnog tužioca Federalnog tužilaštva FBiH Zdravka Kneževića, tužilaca tog tužilaštva Tihomira Jurke, Vlade Miškovića, Ševala Kovačevića, sudskog vještaka saobraćajne struke, Jasminke Đelilović-Vranić, sudskog vještaka neuropsihijatra, prof. dr. Azre Alajbegović, sudskog vještaka neuropsihijatra, prim. dr. Žarka Savića, sudskog vještaka neuropsihijatra, Alise Mutap, Zijada Mutapa, Vahida Ćosića, tadašnjeg policijskog komesara MUP-a KS, Mevludina Halilovića, tadašnjeg načelnika Sektora uniformisane policije MUP-a KS, Džafera Hrvata, tadašnjeg načelnika Odjeljenja kriminalističke policije MUP-a KS, Hasana Dupovca, tadašnjeg šefa Odsjeka za saobraćajne istrage MUP-a KS, itd., kao i jednog broja NN pripadnika MUP-a KS i FMUP-a.

Cilj lažne istrage Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo je bilo zataškavanje ovog ubistva a najbolji dokaz su dvije oslobađajuće presude Kantonalnog suda Kantona Sarajevo prema kojima Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo nije dokazalo da se saobraćajna nesreća uopšte desila (izvedeni dokazi na glavnom pretresu ne pružaju dovoljno osnova da sud može zaključiti da postoje sve činjenice iz opisa navedenih krivičnih djela kojima se utvrđuju bitna obilježja krivičnih djela)!

Očekujem da će istraga Tužilaštva BiH preko otkrivanja onih koji su pokušali da zataškaju ovo očigledno ubistvo doći do njihovih nalogodavca i u konačnici do samog ubice Dženana Memića, što će na kraju voditi kažnjavanju svih tih lica. Impozantan broj i funkcije prijavljenih lica u slučaju Dženan Memić pokazuju u kakvom se stanju nalazi naše pravosuđe!

NOMAD: Da li su interes velikog dijela medija i javnosti, kao i posljednji veliki javni skup održan 8. februara prošle godine ispred Narodnog pozorišta, doprinijeli aktuelnim zbivanjima?

Feraget: Dugujemo zahvalnost građanima i medijima na ogromnoj podršci bez koje borba u slučajevima Dženan Memić i David Dragičević ne bi bila moguća. Veliku zahvalnost dugujemo udruženjima Pravda za Davida i Pravda za Dženana koja svojom borbom dižu svijest građana i ukazuju na značaj borbe civilnog društva i građana u ostvarivanju ljudskih prava. Zahvalnost dugujemo njegovoj ekselenciji gospodinu Valentinu Inzku i gospodi iz Europske unije (Johannesu Hahnu, ekspertu EU-a gospodinu Reinhardu Pribeu).

NOMAD: Slažete li se s ocjenom da većina problema u bh. društvu ima svoj temelj u neefikasnosti tužilaštva i sudstva?

Feraget: Potpuno se slažem sa vašom ocjenom. Bez rasvjetljavanja ovih očiglednih ubistava (Dženan Memić i David Dragičević) nije moguće govoriti o vladavini prava i demokratiji u BiH, niti o kandidatskom statusu za članstvo u EU. Vodimo potpuno neravnopravnu borbu ali borba za pravdu mora biti uporna jer samo tako možemo doći do cilja. Slučajevi Dženan Memić i David Dragičević predstavljaju paradigmu nemoći pravosuđa da se izbori sa korupcijom i mafijom u vlastitim redovima. Ono što normalan čovjek ne može ni zamisliti, u stvarnosti se ipak desilo, zbog čega mogu slobodno reći da je ovdje kompletan sistem pao na ispitu! Jedina nada je Tužilaštvo BiH! Velika odgovornost leži na VSTV-u koje je zaduženo da osigura nezavisno, nepristrasno i profesionalno pravosuđe, a koje je propustilo da blagovremeno reaguje u ovim slučajevima.

NOMAD: Da li ovaj proces možemo smatrati značajnim u smislu budućeg rada tužilaštva?

Feraget: Jedino rješenje za naše pravosuđe je potpuno novi sastav VSTV-a, donošenje novog Zakona o VSTV-u, izmjene postojećeg Zakona o krivičnom postupku u smislu poboljšavanja položaja oštećenog i rješavanje slučajeva Memić i Dragičević, poslije kojih ništa više neće biti isto u našem pravosuđu.

NOMAD: Vjerujete li da će u slučaju Memić klupko biti odmotano do kraja i da će svi odgovorni odgovarati?

Feraget: Klupko se polako počelo odmotavati. Već sam rekao da očekujem da preko onih koji su pokušali zataškati ovo ubistvo dođemo i do ubice i kažnjavanja svih tih lica.

NOMAD: Kakve vrste pritisaka ste imali u proteklih pet godina u vezi sa ovim slučajem?

Feraget: Bilo je različitih pritisaka ali to ne utiče na moj rad. Slučaj Dženan Memić, kao i slučaj David Dragičević, sam preuzeo jer advokat mora služiti pravdi.

NOMAD: Na koji način se finansira vaš tim u slučaju Dženana Memića?

Feraget: Od samog početka ove borbe, dakle punih pet godina u slučaju Dženan Memić i skoro pune tri godine u slučaju David Dragičević ja radim kao advokat pro bono, dakle bez ikakve novčane naknade.

NOMAD: Koje ste važne lekcije naučili u proteklih pet godina u slučaju Memić?

Feraget: Da još manje vjerujem ljudima nego prije ali ipak sa vjerom da dolaze neka bolja vremena.

#pravda


Ana Lalić Hegediš
Damir Imamović
Raphael Lea'i