Zubčević: Istina za Dženana

U subotu 8. februara u 13.00 sati ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu održat će se protesti.

Ovaj put nakon ponovljene oslobođajuće presude za navodne počinioce sabraćajne nesreće.

Dženan Memić je ubijen. Ubice uživaju zaštitu organa i institucija koje su odgovorne za sigurnost građana a ne za zaštitu kriminalaca. Kod nas je to tradicija u politici. Kantonalno tužilaštvo na čelu sa Dalidom Burzić je od ubistva pokušalo napraviti saobraćajnu nesreću. Postoje indicije a i činjenice da je bilo uništavanja dokaza, lažnih patoloških nalaza, i čega sve ne, a sve da se zaštite ubice. DA SE ZAŠTITE UBICE! Zato plaćamo porez, da političari štite ubice?

Slučaj veoma sličan tragičnom slučaju Davida Dragičevića koji je, nakon duge i časne građanske borbe, ipak tužno i sramno završen za građane Republike Srpske koji su ćutke prihvatili nepravdu, strah i diktaturu Milorada Dodika.

Zato je važno podržati subotnji skup, ali je važno i napomenuti da ako se ovaj protest pretvori u politički skup onda skup odnosno protest treba napustiti. Sestra ubijenog Dženana Memića je članica Naroda i pravde, i ona, i samo ona, od svih političara na dunjaluku ima pravo da kaže šta misli da treba, a mi da je podržimo jer je to ono što mi možemo i trebamo uraditi.

Dženanova sestra ne treba nikoga nizašta pitati niti tražiti dozvolu. Ona ima pravo i da ne pita, i da sa govornice kaže šta hoće i kako hoće, i mi trebamo biti tu da je podržimo. Šta god da kaže, čak i ako otvoreno bude promovirala svoju stranku, sve što će reći njena je odgovornost, ali šta god da se desi, trebamo je podržati, ali nju i samo nju a svakog drugog političara treba izviždati ako se drzne da izađe za govornicu, pa makar recitirao pjesmicu Branka Ćopića. Ako se pojavi bilo koji drugi političar na bini, bilo koje stranke, ovaj protest će se pretvoriti u politički skup, i više neće biti protest već politička platforma. A samim tim, tada ni nas ne treba biti tu. Političari mogu biti samo publika i svojim prisustvom podržati proteste. Kada opozicija bude organizirala proteste, ako se ikada sjete da znaju da lete, to će biti druga vrsta protesta.

Svi trebamo u subotu izaći na proteste, ne samo zbog pravde i istine, ne samo zbog Dženana i njegove porodice, već zbog nas samih. Moramo pokazati političarima da nećemo više dozvoliti da njihova djeca i djeca njihovih prijatelja ubijaju našu djecu. Opljačkali su i nas i zemlju. Prodali su sve ideale, ako su ikada ijedan imali. Ubijaju nam djecu. Ubice hodaju slobodne i nasmijane. Toliko je uplakanih porodica u ovoj zemlji, a isto toliko i ubica na slobodi, ubica pod političkom zaštitom, a tako je malo pravde i istine. Moramo se boriti za istinu i za pravdu sada i bez oklijevanja jer možda smo mi naredni kojima će pravda i istina zatrebati kao zrak, kao voda, kao sunce sjajno.

NiP ne bi trebao pretvoriti proteste u politički skup. Niti bilo ko drugi. S druge strane, Dino K ima najveći potencijal u kantonalnoj opoziciji i to zato što niko drugi nema tolike šanse da se uspješno bori protiv SDA i njihovog sudsko-obavještajnog parasistema, ali Dino K nije običan opozicionar. Radi se o bivšem SDA političaru koji je talentiraniji za politiku od većine svojih bivših partijskih drugova, a sadašnjih političkih konkurenata i možemo slobodno reći protivnika, neprijatelja. Talentiran je za politiku, ali je šaren kao uskršnje jaje. Ne hvaleći mu političku vjeru, moramo reći da ima nesaglediv subverzivni politički potencijal. On poznaje SDA možda bolje nego što SDA poznaje samu sebe. Poznaje svakog u glavu. Zna im aferime, kao i svoje. Riječju, najveći politički konkurent Stranci demokratske akcije je Narod i pravda, ne samo na kantonalnom nivou i kao takav je važan u opoziciji.

Sasvim jasno, i možda za očekivati, NiP može u jednom trenutku u budućnosti koalirati sa SDA, time će prevariti birače, i uništiti partiju, ali i završiti kao pudlica bračnog para Izetbegović i pridružiti se psiću Željkecu koji spuštene glave na hanuminim papučama politički drijema siguran u zaštitu svog političkog gazde. Ali ako je Dino K stvarno došao političke tobe, i ako nastavi svoju borbu protiv SDA, on im može uzeti ne samo birače već i mnogo više. Ako je zaista došao tobe, mogao bi se pretvoriti u novu političku snagu. A kada govorimo o snazi trebamo se pitati i da li će imati snage da to sve izvede. Teško je procijeniti, jer SDA je svoju moć i snagu razvijala 30 godina, a Dino K je i sam lično u tome itekako učestvovao. Kao lider NiP-a nema u rukama poluge moći ni zaštitu, kao što je imao kao politička zvijezda SDA. Naprotiv, izloženiji je nego drugi u opoziciji. Ali vidjeli to NiPovci ili ne, željeli ili ne, naša mala lokalna istorija, nikome osim nama važna, nakon petka 13. pripremila je jedinstvenu političku pozornicu za sve one željne istinske političke borbe.

Ko zna, možda je ova godina – godina promjene. Ne zna se. Ali ono što se zna je činjenica da je ova godina sasvim sigurno godina šanse za promjenu. Narednih mjeseci mogla bi početi nova bitka za bolju Bosnu i Hercegovinu. Rezultati ovise prvenstveno o opoziciji, a ja u njih “deco, nemam nimalo poverenja”, ipak moramo podržati opoziciju ako opozicija podrži samu sebe.

I kad se već bavimo očekivanjem budućnosti, napomenimo da će se promjena desiti, velika promjena, ako se opozicija, građani i mediji nađu ujedinjeni u istom političkom cilju i ujedinjeni ostanu do kraja. Ne zna se šta je od to dvoje manje vjerovatno.

Da ne trunimo, izađimo na protest Pravda za Dženana u subotu… Zbog Dženana, zbog naše djece dok su još živa, i zbog nas samih.

Možda su upravo ovi protesti nova prilika za novi građanski početak i prvi radni dan nove opozicije. Zato pozivamo i sve političare, naročito one u opoziciji, da dođu na proteste i pokažu građanima da su s njima. Da su na pravoj strani.

Danas je godišnjica ubistva Denisa Mrnjavca. Dječaka koji je ubijen pred očima svojih sugrađana koji nisu učinili ništa.

#pravda