Gradonačelnik i turizam

Tadašnji gradonačenik Boris Johnson želio je u Londonu podići pandan pariškom Eiffelovom tornju.

Iako London ima brojne turističke atrakcija, današnji britanski premijer a tadašnji gradonačenik Boris Johnson želio je 2010. godine podići londonski pandan pariškom Eiffelovom tornju ili njujorškom Kipu slobode koji bi privlačio milione turista godišnje.

Tako je 2012. povodom ljetnih olimpijskih igara u olimpijskom parku u Stratfordu podignut Orbit – mega skulptura od 114,5 m koju su osmislili Anish Kapoor i Cecil Balmond, a Johnson koji je na natječaju za “olimpijski toranj”, odabrao upravo ovaj rad, zamislio ga je kao buduću glavnu turističku atrakciju britanske prijestolnice. Međutim, stvari nisu krenule željenim tokom. Dok Ajfelov toranj godišnje bilježi 7 miliona posjeta a Kip slobode više od 4 miliona, londonski Orbit svake godine posjećuje sve manji broj posjetilaca, ove godine ciljaju tek na 130.000.

Projekat je već u početku podijelio javnost, neki su bili oduševljeni odvažnim dizajnom, dok ga je većina kritikovala kao isprazni projekat upitne upotrebne vrijednosti. 

Zajam za izgradnju skulpture sa osmatračnicom od 9 miliona funti dao je indijski tajkun Lakshmi Mittal kroz svoju kompaniju ArcelorMittal, a umjetničko djelo koje danas nosi ime njegove čeličane nakupio je dug iz prethodnih godina i povećao ovaj iznos na više od 13 miliona funti.

Iako su političari vjerovali u uspjeh projekta, Grad će platiti veliku cijenu ove propale investicije. Boris Johnson je svojevremeno za Guardian izjavio: “Naravno da nas neki smatraju ludima što u doba recesije gradimo najveće britansko umjetničko djelo u javnom prostoru, ali sam siguran da je ovo prava stvar.”

Nekoliko godina kasnije kako bi povećao broj posjeta Orbita, Johnson je zatražio od Kapoora da učini preinake koje će skulpturu učiniti atraktivnijom za posjetioce. U saradnji sa njemačkim umjetnikom Carstenom Höllerom, Kapoor je Orbit 2016. godine preinačio u najveći tobogan na svijetu, ali gotovo bez rezultata. Ideja je bila da prihod od prodaje ulaznica za tobogan otplati dug, ali zbog malog broja posjetilaca, ova londonska znamenitost nije u stanju pokriti niti svoje godišnje troškove.