Halilović: Legenda o mad Meksu

Ova priča nema pouke, jer je istinita.

Kada nam je bilo šesnaest ili sedamnaest godina, dobili smo poziv na regrutaciju. Već je bilo prošlo par godina od Vučkove Olimpijade i završetka osnovne škole. Većina nas se bitno izmijenila u tom kratkom periodu, neki su i obrkatili, i svi smo bili po raznim zanatima i srednjim školama. Meks je išao u ugostiteljsku, za kuhara, ja u medicinsku, Romeo u metalsku, metalac Munja u građevinsku.

Regrutacija je bila u nekoj kasarni ili vojnoj bolnici, ako je takve bilo u Tuzli. Tu su nas mjerili, premjeravali, odmjeravali, pluća osluškivali i u uši nam zavirivali. A ranije smo čuli da će cijeli proces regrutacije kulminirati skidanjem gaća, kada će nam doktor – a potajno smo se nadali da će to ipak biti doktorica – pregledati kitu i opipati muda. Većini nas bit će to prvi dodiri tuđe ruke u predjelima kojima su jedino naše imale neometan pristup. Nekome je iz nekog razloga bilo bitno utvrditi da budući vojnici JNA imaju muda, odnosno da su im oba testisa u kesi. Ovo saznanje nas je činilo prilično nervoznima, jer se nismo osjećali baš lagodno svoje nedavno odlakavljele ćune pokazivati na procjenu nepoznatom stručnom osoblju.

Meks je jedini u ovome vidio odličnu priliku da napravi neku zajebanciju i još jednom dokaže kako je bio i ostao najluđi od svih nas. Mislim da je u tome bilo i neke urođene odbojnosti prema vojsci, one koju je genima i predanjima naslijedio od svog čuvenog djeda, Mehe Rusa. Priče, prenošene s koljena na koljeno, govorile su kako je Meksov djed, kao K-und-K vojnik, nestao negdje na fronti u Galiciji 1914. Kad su ga već svi prežalili i zaboravili, jednoga dana, petnaest godina kasnije, u selo stiže neki ludi Rus koji za sebe tvrdi da je rahmetli Meho. Putovao je iz Sibira do Bosne. Sam. Pješke. Od tada su svi njegovi potomci poznati kao Rusi, a Meks je naslijedio i djedovo ime.

Ali ovo su bila neka druga vremena u kojima regruti nisu završavali na dalekim bojišnicama i u ropstvu.

Od onih starijih što su ranije prošli regrutaciju čuli smo da se u sendviče s parizerom, koje ćemo jesti u kasarni, stavlja brom, navodno, za sprečavanje erekcije. Ova je teorija potkrepljivana legendom o tome da se nikad nikome u povijesti zapamćenih regrutacija nije digao kada bi mu doktorske ruke opipavale spolovilo. Još su govorili kako se kita skupi poput duda, što je bio dodatni razlog straha i srama obezgaćene mladeži. Strahovali smo da nam se ne skupi mimo dozvoljenog minimuma. Ako je takav i postojao, svakako je ostao strogo čuvana vojna tajna.

Kada smo konačno prošli sve faze pregleda i u donjem vešu stigli pred prostoriju za spuštanje gaća, Meks je udarnički počeo gnječiti svoju kitu kako bi je digao iz sna i dokazao da na njega brom ne djeluje. Dok smo se svi okolo smijali, Meks se nije dao obeshrabriti i ubrzo se njegova kita transformirala u pozamašni kurac. Meks se pokazao pravim maherom koji se istovremeno mogao i smijati i imati dignutu kitu. Okrenuo se prema Romeu i izgovorio legendarnu rečenicu iz još legendarnijeg filma: “Onda, gledaj, lafčino, vidiš ga!“

Uz kleberenje smo ušli u prostranu salu na čijoj sredini su za dugim stolom sjedila tri bijela mantila. Na jednako bijelom zidu iza njih stajala je crno-bijela slika Maršala. Nakon slušanja srca i pluća slijedilo je opipavanje donjih organa. Meks je gordo, s kezom od uha do uha, stao pred komisiju, spustio gaće i u njih uperio svoju repetiranu cijev. Smijeh mi je preplavio tijelo i punio grudi do ivice gušenja. Nisam više mogao izdržati, salom se razlila salva smijeha, suze su frcale, a Romeo i Munja su me grohotom podržali. Bijeli mantili su nas bijesni istjerali napolje i zaprijetili kako ćemo tek plakati i krv svoju propišati kad odemo u vojsku.

I skoro da je tako i bilo. Regrutirali su nas u pješadiju i dvije godine kasnije razbacali po zabitima od Gevgelije do Škofje Loke. Međutim, Meksov čin je vrijedio žrtve. Toga dana on je poljuljao mit o učinkovitosti broma, ali i sam ušao u legendu koja će u trenucima pred spuštanje gaća biti prepričavana u hodnicima kasarni i vojnih bolnica. Tada, kad smo bili mali za vojnike, a veliki za pravljenje zajebancija, smo naivno vjerovali da je život šala i da je najvažnije dobro se zabavljati pa onda nasmijavati i druge kroz priče o onom smiješnom što smo doživjeli. Kasnije nas je život uozbiljio, barem nas koji smo nekako sačuvali te svoje gole živote.

Meks je davno prestao zbijati šale i nije se nasmijao otkako je, kao jedini iz svoje obitelji, preživio Srebrenicu. Danas je imigrant na socijalnoj pomoći u jednoj uređenoj zemlji u Europi, onoj čija vojska je uredno predala ljude u Srebrenici drugoj vojsci da ih pobije. Na desetu obljetnicu jedanaestoga jula Meks je pijan zaustavio sva vozila na jednoj autocesti u toj uređenoj zemlji. Kolona se otezala kilometrima. Dolaze specijalci, helikopteri, snajperisti. Spremni su upucati Meksa, teroristu iz Bosne, samo ne znaju kojim oružjem raspolaže te oklijevaju i čekaju da on napravi prvi potez. On im psuje mater i hvata se za svoje jedino oružje, legendarno međunožje. Onda dovode psihologa i tumača, koji pokušavaju nagovoriti Meksa da se preda. „Nema predaje!” – dere se moj Meks. Bacaju suzavac, pucaju na njega gumenim mecima i konačno ga svladavaju. Odvode ga na psihijatriju, proglašavaju ludim, kljukaju lijekovima.

Ali Meks se nikada ne predaje. Kao ni Meho Rus, koji se vratio iz mrtvih. Pješke.