Haruki Murakami kao DJ

5. augusta poslušajte radijsku emisiju popularnog japanskog književnika, i uživajte u muzici koju voli.

Književnik Haruki Murakami će 5. augusta biti DJ na radiju Tokyo FM, u okviru emisije “Murakami Radio” koja će biti posvećena muzici i trčanju.

Murakami će tokom 55-minutne emisije birati muziku uz koju džogira te prezentirati neke od svojih omiljenih albuma i govoriti o značaju koji za njega imaju trčanje, muzika i književnost, najavio je Tokyo FM.

“Birat ću i puštati muziku koju slušaoci gotovo nikad ne mogu čuti u radio emisijama, ali koja je vrlo opuštajuća”, rekao je Murakami u najavi augustovske emisije.

Ovaj japanski kjniževnik čije su knjige međunarodni bestseleri prevedeni na 50 jezika, važi za ozbiljnog maratonca i trijatlonca iako je počeo trčati tek u 33. godini. U junu 1996. godine, istrčao je svoj prvi ultramaraton, utrku na 100 km oko jezera Saroma u Hokkaidu. O trčanju je pisao u svojim memoarima objavljenim prije 10 godina – What I Talk About When I Talk About Running.

Imajući u vidu da je Murakamijev prvi posao bio u prodavnici ploča te da je po završetku studija otvorio jazz bar Peter Cat, suvišno je govoriti o njegovim muzičkim preferencijama. “Skupljanje CD-ova je moj hobi već godinama i imam veliku kolekciju. Često osjećam grižnju savjesti jer tako izuzetnu muziku slušam sam i u njoj uživam potpuno sam”, rekao je Murakami u svojoj poruci povodom najave emitiranja ove radio emisije.

“Murakami Radio” će biti emitirana na 38 radio stanica u okviru mreže Japan FM, a emisiju će preuzeti i Radiko, internetska radio stanica.

Murakami je autor više od 30 književnih djela, dobitnik je brojnih književnih nagrada, uključujući i nagradu Franz Kafka Prize (2006) i nagradu Jerusalem (2009). U aprilu 2015. TIME ga je uvrstio među 100 najutjecajnijih osoba a naredne godine uručena mu je danska književna nagrada nazvana po Hansu Christianu Andersenu.

Zlatar: Odjeci budućnosti
Deduš: Nedjeljni izlet
Rodić: Osuđenik
Dragojević: Prizor