Higijena mora

Danas započinje testiranje najambicioznijeg projekta čišćenja svjetskih mora.

Prethodnih godina većina svjetskih medija pisala je o Boyanu Slatu, nizozemskom inovatoru koji je osmislio revolucionaran način čišćenja mora koji razvija u okviru organizacije The Ocean Cleanup sa sjedištem u Rotterdamu.

Procjenjuje se da 20 miliona tona smeća pluta svjetskim morima, a mladi Slat duže od pet godina radi na projektu čija testna faza započinje danas nakon što je plovilo koje obavlja testiranja pristiglo na testnu lokaciju u Tihom okeanu. Testiranje se obavlja plovilom Maersk Launcher koji vuče System 001, odnosno barijere dužine 600 metara, a na putovanje je krenulo protekle subote iz luke u San Franciscu. 

Slatov sistem uključuje niz plutajućih barijera koje ne predstavljaju nikakvu opasnost po planktone i druge žive organizme a kolika je stvarna uspješnost ovog sistema koji od svih ikad predstavljenih najviše obećava, znat će se u narednih 15 dana koliko će trajati testiranje na cca 300 nautičkih milja od obale. Na osnovu rezultata testiranja moći će se raditi dalje prilagodbe sistema. Nakon završenih testiranja, plovilo nastavlja putovanje ka konačnoj destinaciji. 

A konačni cilj je da se sistem 24-godišnjeg Nizozemca uputi ka području Tihog okeana na kojem je lociran veliki pacifički plutajući otok smeća koji prema podacima, do kojih je organizacija The Ocean Cleanup došla 2015. godine, zauzima površinu od 1,6 miliona km2 (ili tri veličine Francuske) i težine od oko 80.000 tona (približna težina 500 aviona Boing 747).

Magazin Science je u maju prošle godine objavio članak u kojem se iznose sumnje koje su se prethodnih godina pojavile kada je u pitanju uspješnost ovog projekta. Ovom iznimno ambicioznom projektu zamjera se, između ostalog, da bi mogao negativno uticati na akcije smanjenja proizvodnje i korištenja plastike. Isto tako, projektu se odaje priznanje za unapređenje sistema koji su razvili u proteklom periodu.

Dok očekujemo rezultate ovog testiranja koje bi moglo biti presudno za očuvanje bioraznolikosti svjetskih mora, podsjećamo na podatak koji iznosi britanski Independent, Slat se na početku projekta obratio za pomoć na adrese 300 kompanija i samo je jedna odgovorila poručivši da je njegova ideja užasna. Magazin Time 2015. godine proglasio je ovaj projekat jednim od najboljih inovacija te godine. Tok projekta možete pratiti na web i FB stranici organizacije The Ocean Cleanup.