Hipokrizija Amazona

Da li je vrijeme da se počne razlikovati dobra filantropija od loše?

28 ljudi i više od milijardu životinja poginulo je u katastrofalnim požarima koji su opustošili gotovo 9 miliona hektara površine Australije. Uslijedile su brojne donacije, od Metallice i Eltona Johna do Facebooka, a najveću pažnju privukla je donacija Amazona od milion australskih dolara (690.000 USD) koja je nazvana simboličnom, uvredljivom i licemjernom.

Ne razlikuje se ova gesta Jeffa Bezosa, osnivača Amazona, od brojnih drugih multinacionalnih kompanija kada je razlog velikodušnosti isključivo pozitivan publicitet. Zašto je onda upravo Bezosova donacija izazvala ljutnju?

Bogatstvo vlasnika Amazona Forbes procjenjuje na 114 milijardi dolara, a spomenuta donacija data je s računa Amazona, ne sa privatnog računa tajkuna koji je već ranije kritiziran kao najškrtiji milijarder – donirao je svega 145 miliona dolara od 2000. do 2017. godine, što je manje od 1% njegovog ukupnog bogatstva, za razliku od 37% koliko su donirali Bill i Melinda Gates, naprimjer. Amazonova donacija Australiji iznosi manje od zarade koju Bezosova kompanija ostvari za 5 minuta, računajući profit iz 2018. godine, i čini 0,00000073% ukupne vrijednosti na koju se procjenjuje Amazon.

Druga opaska odnosi se na činjenicu da je Amazonova osnovna djelatost – dostava robe široke potrošnje, što neminovno uzrokuje goleme emisije štetnih gasova, čak su i uposlenici Amazona pozivali kompaniju na poduzimanje hitne akcije, koja je izostala.

A treći razlog je da je Amazon iskoristio rupe u zakonu i platio tek 20 miliona australskih dolara na zaradu koja je iznosila više od milijardu dolara. U SAD-u je ova kompanija prošla još i bolje – platili su 0 dolara poreza na dobit.

Bijes koji je Amazonova donacija izazvala, znak je da javnost, s pravom, počinje razlikovati dobru filantropiju od loše, i češće propitivati postupke i ponašanje ultrabogatih donatora prije negoli nekritički hvaliti velikodušnost iza koje se, vrlo često, kriju loše poslovne politike. Možda bi bilo dovoljno da je Amazon privilegovanog Jeffa Bezosa samo platio porez poput ostalih poslovnih subjekata u Australiji.