Tolkien: pisac i ilustrator epske fantastike

U Oxfordu se do kraja oktobra može se pogledati izložba “Tolkien: Tvorac Srednjozemlja”.

U oksfordskoj biblioteci Weston do kraja oktobra može se pogledati zanimljiva izložba “Tolkien: Tvorac Srednjozemlja” koja objedinjuje različite artefakte vezane za jednog od najvećih pisaca fantastike svih vremena.

Širom svijeta poznat kao autor Gospodara prstenova te Hobbita, J.R.R.Tolkien manje je poznat kao izniman ilustrator. Njegovi su radovi – 20-ak mapa i crteža, uključujući i naslovnicu knjige – uvršteni i u prvo izdanje Hobbita. Mnogo kasnije, upravo u Biblioteci Bodleian – u čijem je sastavu i biblioteka Weston u kojoj se održava izložba – među Tolkienovom ostavštinom otkriveno je više od 100 ilustracija rađenih olovkom, tušem i vodenim bojama koje su prije nekoliko godina objavljene u The Art of the Hobbit, veličanstvenom izdanju HarperCollinsa kojim je obilježena 75. godišnjica prvog izdanja Hobbita.

Na spomenutoj izložbi predstavljeni su predmeti iz Tolkienovog oksfordskog arhiva, sa Univerziteta Marquette iz Wisconsina kao i iz privatnih kolekcija a uključuju i tri ranije neizlagane ilustracije, uz brojne rukopise, mape i privatna pisma velikog autora. Svi ti eksponati originalno su nastali upravo u Oxfordu gdje ih je Tolkien i stvarao a gdje je i radio kao univerzitetski profesor.

Lični predmeti poput Tolkienove aktovke, bojica kojima je crtao ilustracije za Gospodara prstenova ili različitih kutija vodenih boja koje je koristio za crteže iz Hobbita posuđene su za izložbu od Tolkienove porodice. Kao i njegove lule, koje su također izložene, a bile su, tvrdio je sam Tolkien, conditio sine qua non za rad jer su mu pomagale da se koncentrira tokom pisanja, slikanja i crtanja. 

 

Zlatar: Odjeci budućnosti
Deduš: Nedjeljni izlet
Rodić: Osuđenik
Dragojević: Prizor