Pedro Almodóvar: Intimni svijet radne svakodnevnice

"Fotografiju sam koristio kao lijek protiv anksioznosti", objasnio je reditelj nastanak serije fotografija mrtve prirode koje je slikao tokom pauza u pisanju novog scenarija.

Španski reditelj Pedro Almodóvar proveo je veći dio prošle godine u svom uredu pišući scenarij za novi film Dolor y gloria (Bol i slava), koji će na filmskom platnu ponovno ujediniti njegove omiljene glumce Penélope Cruz i Antonija Banderasa.

Vrijeme prije snimanja novog filma, ovaj oskarovac je iskoristio da javnosti prezentira svoje radove, ovaj put riječ je o “nepokretnim slikama” odnosno fotografijama koje su nastale tokom pisanja scenarija za predstojeći film. “Fotografiju sam koristio kao lijek protiv anksioznosti”, objasnio je Almodóvar.

“Pokušao sam isključiti sve, tako da me ništa ne ometa u pisanju, čak sam slušao isključivo instrumentalnu muziku kako mi riječi ne bi odvlačile pažnju”, kazao je reditelj nekih od najpoznatijih španskih filmova poput Pričaj s njom, Žene na rubu živčanog sloma i Volver.

Koristeći samo dvije pozadine – pogled iz svoje uredske stolice i prozor i utičnicu u kuhinji, Almodóvar je napravio seriju fotografija mrtve prirode sa dekorativnim i drugim predmetima iz svoje kuće. Rezultati rada su prošlog septembra prezentirani u galeriji La Fresh na izložbi Bodegones Almodóvar, a prihod od prodaje doniran je humanitarnim organizacijama. Uskoro će ove fotografije biti prikazane i na izložbi Vida detenida u galeriji Marlborough kao dio festivala PHotoEspaña.

Naglašavajući narativnu snagu fotografije, Pedro Almodóvar ističe da mu fotografija nije hobi te da nema velika stremljenja kada je ova vrsta umjetnosti u pitanju. Za nastanak fotografija koristio je digitalnu kameru i prirodno svjetlo, bez dodatne obrade.

Snimanje filma Dolor y gloria, 21. Almodóvarovog filma i šestog u kojem sarađuje sa Penélope Cruz, počinje u julu. Kako je ranije najavljeno iz rediteljeve producentske kuće, novi film prati “filmskog reditelja na zalasku karijere” koji promišlja o vlastitom životu i radu.