Nakon 55 godina pronađen izgubljeni album Johna Coltranea

Album Both Directions At Once: The Lost Album bit će objavljen 29. juna u dvije verzije.

Album Johna Coltranea pronađen je 55 godina nakon što je snimljen. Bit će objavljen krajem ovog mjeseca, a uključivat će i dvije originalne kompozicije koje publika nikada ranije nije imala priliku čuti. 

Ljubitelji jazza sa uzbuđenjem su dočekali vijest o pronalasku Coltraneovih 14 studijskih snimaka ukupno 7 kompozicija snimljenih 6. marta 1963. godine, u studiju Rudyja Van Geldera u New Jerseyu. Van Gelder je snimio repertoar u izvedbi klasičnog kvarteta kojeg su osim znamenitog saksofoniste činili pijanista McCoy Tyner, basista Jimmy Garrison i bubnjar Elvin Jones sa kojima je Coltrane snimio A Love Supreme, Coltrane, Ballads i druge važne albume.

Snimljeni materijal (mastertape) izgubljenog albuma je ostao u studiju i najvjerovatnije je vremenom izbrisan a Coltrane je svoj primjerak (reference tape) dao tadašnjoj supruzi Naimi od koje se razveo 1966. godine, ali je njena porodica sačuvala ovaj i danas dobro očuvani snimak.

Među kompozicijama je i Nature Boy u verziji bez klavira, potpuno drugačijeg karaktera i pristupa od verzije snimljene dvije godine kasnije za album The John Coltrane Quartet Plays. Potom četiri snimka kompozicije Impressions, svaka drugačija u tempu i pristupu, kao i dvije verzije One Up One Down te dvije originalne Coltraneove kompozicije bez naziva, označene po Van Gelderovoj numeraciji snimaka kao 11383 i 11386.

Album naslova Both Directions At Once: The Lost Album bit će objavljen u dvije verzije: kao album od 7 kompozicija u izboru Ravija Coltranea, muzičara i sina velikog umjetnika i Kena Drukera iz kuće Universal Music, dok će deluxe izdanje činiti i drugi CD na kojem će se naći dodatnih 7 pronađenih snimaka. New York Times navodi da 7 kompozicija “jasno sugeriše” da su trebale biti dio istog albuma.

Sonny Rollins je pronalazak ovog albuma usporedio sa “pronalaskom nove prostorije u velikoj Keopsovoj piramidi”.

Downbeat tvrdi da je album “zaboravljen” iz tri razloga. Prvo, već sljedećeg dana kvartet se vratio u studio i snimio album sa pjevačem Johnnyjem Hartmanom koji će ubrzo postati klasik. 

Drugo, Coltraneov producent Bob Thiele snimao je saksofonistu češće nego se to sviđalo njegovim šefovima. “Uvijek sam probijao budžet sa Coltraneom,” kazao je Thiele u intervjuu 1995. godine. “Rečeno mi je: ‘Ne možeš stalno snimati tog momka. Nikad nećemo objaviti sve albume.’ Hvala Bogu, pa jesam.” Da Thiele nije slijedio vlastiti instinkt, mnogi od važnih Coltraneovih albuma objavljenih nakon njegove smrti 1967. godine ne bi postojali, poput Sun Ship, First Meditations (For Quartet) ili Interstellar Space.

A treći razlog je “korporacijska kratkovidost”. Kako bi uštedili na troškovima skladišta, izdavačka kuća Impulse! je u jednom trenutku odlučila uništiti sve snimke koji nikad nisu objavljeni. 

Album će biti dostupan od 29. juna, a objavit će ga izdavačka kuća Impulse! za koju je Coltrane svojevremeno objavio ukupno 8 albuma.

Standardni album – tracklist:
01. ‘Untitled Original 11383’
02. ‘Nature Boy’
03. ‘Untitled Original 11386’
04. ‘Vilia’
05. ‘Impressions’
06. ‘Slow Blues’
07. ‘One Up, One Down’

 

Deluxe izdanje – tracklist:
CD1
01. ‘Untitled Original 11383 (Take 1)’
02. ‘Nature Boy’
03. ‘Untitled Original 11386 (Take 1)’
04. ‘Vilia (Take 3)’
05. ‘Impressions (Take 3)’
06. ‘Slow Blues’
07. ‘One Up, One Down (Take 1)’
CD2
01. ‘Vilia (Take 5)’
02. ‘Impressions (Take 1)’
03. ‘Impressions (Take 2)’
04. ‘Impressions (Take 4)’
05. ‘Untitled Original 11383’
06. ‘Untitled Original 11386’
07. ‘One Up, One Down (Take 6)’

Zlatar: Odjeci budućnosti
Deduš: Nedjeljni izlet
Rodić: Osuđenik
Dragojević: Prizor