J.K. Rowling: The Ickabog

Britanska spisateljica J. K. Rowling, autorica Harryja Pottera, objavljuje novu knjigu – bajku za djecu u izolaciji, najprije kao besplatno online izdanje u 34 nastavka, a u novembru i kao štampanu knjigu.

Danas (utorak, 26. maj) je počelo objavljivanje knjige naslova The Ickabog. Objavljen je prvi nastavak odnosno prva dva poglavlja, a svakog radnog dana slijedit će novi dio od jednog, dva ili tri poglavlja, sve do 10. jula.

Nova knjiga najpopularnije savremene autorice dječije književnosti namijenjena je uzrastu od 7 do 9 godina, a kako je navela na svojoj web stranici, o ovom je djelu počela razmišljati još dok je pisala doživljaje najpoznatijeg malog čarobnjaka na svijetu. Iako je knjigu planirala objaviti odmah nakon sedmog i posljednjeg dijela Harry Potter i darovi smrti, kao knjigu koju je čitala svojoj djeci prije spavanja, uslijedila je pauza, rukopis je završio na tavanu, a zahvaljujući aktuelnoj pandemiji, ugledao je svjetlo dana i obradovao djecu širom svijeta.

“Ovo nije Harry Potter i ne uključuje magiju. Ovo je potpuno drugačija priča”, napisala je Rowlingova na web stranici The Ickabog, na kojoj se nastavci objavljuju.

“Ickabog je priča o istini i zloupotrebi moći. Da preduhitrim očigledno pitanje: ideja je od prije više od deset godina i nema namjeru da se čita kao reakcija na bilo šta što se trenutno u svijetu događa. Teme su bezvremene i primjenjive su u bilo koje doba i u bilo kojoj zemlji”, napisala je Rowling o knjizi koju je namijenila djeci u izolaciji i onoj koja su se tek vratila u školske klupe u ovom čudnom vremenu neizvjesnosti.

Izdavači ove knjige pokrenuli su online takmičenje za najbolje ilustracije koje će biti uključene u različita štampana izdanja knjige. Takmičenje je namijenjeno djeci a svi se mogu uključiti koristeći hashtag #TheIckabog. Prihod od prodaje štampanog izdanja bit će usmjeren za pomoć osobama pogođenim korona virusom.

Deduš: Drvo u sobi
Jakubović: Eurokrem
Sekulić: Ave Marija
Zenft: Tetka Meri