Jazz na distanci

Večeras u Cankarjevom domu počinje 61. izdanje Jazz Festivala Ljubljana, jednog od najstarijih evropskih jazz festivala, koji se ove godine organizira pod motom Jazz na distanci.

Festival će tokom četiri dana predstaviti koncerte koji će biti realizirani u Linhartovoj dvorani, uz poštivanje epidemioloških pravila o fizičkoj distanci, kao i koncerte na otvorenom, u Parku Evropa ispred CD-a, dok je dio koncerata međunarodnih umjetnika snimljen za ljubljanski festival za streaming premijere na Facebooku i na YouTube kanalu u ranije najavljenim terminima. Koncerti koji će biti realiziriani u CD-u uživo sa publikom takodđer će biti emitirani kao streaming premijere.

Ovogodišnje izdanje festivala predstavit će 24 programa u okviru kojih će nastupiti 31 međunarodni umjetnik iz devet zemalja te 58 slovenskih izvođača. Bosnu i Hercegovinu će na ovogodišnjem festivalu predstavljati violončelistica i vokalistica Lana Kostić sa programom Lakiko. Program 61. Jazz Festivala Ljubljana već treću godinu zajednički selektiraju Bogdan Benigar, direktor ljubljanskog festivala, i Edin Zubčević, direktor Jazz Festa Sarajevo.

Još jedna Bosanka učestvuje u 61. izdanju Jazz Festivala Ljubljana 2020. Jučer je u Maloj galeriji Cankarjevog doma, u okviru festivalskog programa, otvorena izložba radova bh. grafičke dizajnerice Ajne Zlatar rađeni u proteklih 15 godina. Na izložbi su prikazani plakati koje je Ajna kreirala za međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo kao i grafička rješenja za albume izdavačke kuće Gramofon, Siktera, Validne Legitimacije i Amire Medunjanin. Prva samostalna izložba Ajne Zlatar u Ljubljani bit će otvorena do početka septembra u ovom najvećem i najvažnijem kulturnom centru u Sloveniji.

Kompletan program 61. Jazz Festivala Ljubljana

Detalj iz Parka nakon otvaranja izložbe Ajne Zlatar
Američki bend Trickster nastupa 17. juna
Pijanista Sašo Vollmaier će u Linhartovoj dvorani 18. juna izvesti autorski repertoar Kind of Laibach (foto Tisa Praprotnik)
Jakubović: Eurokrem
Sekulić: Ave Marija
Zenft: Tetka Meri