foto: ICRC/Karrar al-Moayyad

Jemen: pakao za djecu

Pandemija strahovito pogađa ranjive zemlje i najranjivije društvene skupine širom svijeta, a alarmantni izvještaji stižu iz Jemena gdje korona virus i covid-19 dodatno pogoršavaju katastrofalnu situaciju koja je posljedica šestogodišnjih ratnih sukoba a koja je i prije širenja korona virusa proglašena najvećom humanitarnom krizom današnjice.

Iako zvanični podaci govore o 1.190 slučajeva i 318 umrlih od korona virusa, zvaničnici UN-a upozoravaju da smrtnost od covida u ovoj najsiromašnijoj arapskoj zemlji iznosi više od 25%, pet puta više od svjetskog prosjeka. Zvaničnici Svjetske zdravstvene organizacije vjeruju da je situacija na terenu znatno gora dok međunarodni mediji izvještavaju o stotinama preminulih samo u pojedinim gradovima. U isto vrijeme raketiranja i zračni napadi se nastavljaju uprkos pandemiji.

Ujedinjeni narodi najavljuju “neviđenu katastrofu” u ovoj zemlji. Cijena hrane porasla je 10-20% samo u posljednje dvije sedmice u nekim područjima, a očekuje se pogoršanje trenutne situacije.

UNHCR, agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice, upozorava kako je njihov rad u ovoj arapskoj zemlji na prelomnoj tački a ukoliko ne budu hitno osigurana potrebna finansijska sredstva za pomoć, brojni programi UNHCR-a će morati biti obustavljeni. Thomson Reuters Foundation tvrdi kako 80% populacije od ukupno 24 miliona stanovnika Jemena, a polovinu tog broja čine djeca, ovisi isključivo o humanitarnoj pomoći. Situacija bi uskoro mogla izmaći kontroli.

Sve veći broj porodica u ratom iznurenoj zemlji pribjegava ekstremnim mjerama kako bi preživjeli a djeca su posebno ugrožena prisiljavanjem na prosjačenje, prisilni rad i stupanje u brak. Jemen je jedna od nekolicine zemalja koje nemaju zakonom regulisan starosni minimum za stupanje u brak – gotovo trećina djevojčica uda se prije 18. rođendana, a njih 9% čak prije navršenih 15 godina starosti. Osim što udajom prestaju s daljnjim obrazovanjem, povećava se vjerovatnoća komplikacija izazvanih preuranjenom trudnoćom, kao i mogućnost porodičnog nasilja.

Izvještaji iz 2017. upozoravaju da su djeca u Jemenu uključena u najgore oblike prisilnog rada, uključujući seksualno iskorištavanje posebno djevojčica koje su izložene trgovini robljem i prisiljene na prostituciju u hotelima i klubovima u gradovima kakvi su Aden, Sana i Taiz, dok se većinom dječaci prisiljavaju na prosjačenje ali i prisilni rad u tuđim domaćinstvima i prodavnicama. Iako Jemen ima zakone koji reguliraju rad maloljetnika, rupe u zakon onemogućavaju valjanu zaštitu djece. Prema izvještaju američkog ministarstva pravde, zabilježeni su i slučajevi ropstva jer se djeca-prisilni radnici prodaju ili nasljeđuju.

Različite oružane grupe regrutiraju djecu kao vojnike a kako bi pojačali budnost, neka koriste i narkotike. Isti izvještaj navodi kako je tokom oružanih sukoba 1.669 škola dijelom ili potpuno uništeno dok je više od 12.000 zatvoreno jer učitelji nisu primali plaću, dok mnoge porodice ne mogu priuštiti plaćanje putnih troškova do škole za svoju djecu.

UNICEF navodi kako je eskalacijom sukoba u martu 2015. godine, ova zemlja postala “živi pakao za djecu”. Osim što su u sukobu ubijana i ranjavana, oko 2 miliona djece pati od neuhranjenosti i potrebna im je liječnička pomoć a UNHCR očekuje porast ovog broja na 2,4 miliona do konca godine zbog nedostatka financiranja međunarodnih organizacija.

Više od 12 miliona djece treba humanitarnu pomoć i zaštitu u ovoj zemlji u kojoj 10 miliona djece nema pristup adekvatnoj liječničkoj skrbi, a veliki broj ni školskom obrazovanju. Organizacija Save the Children navodi da je svako peto dijete u Jemenu ostalo bez doma, dok 70% djece nema pristup čistoj vodi. Samo tokom marta, prema podacima UNICEF-a, zabilježeno je 16 incidenata u kojima su stradala djeca – troje je ubijeno a 12 ranjeno u sukobima dok je jedan dječak otet.

“UNICEF je ranije rekao, a sada ponavljamo, Jemen je najgore mjesto na svijetu za djecu i situacija se ne popravlja”, kazali su dužnosnici.

U Jemenu je u martu zabilježeno više od 30.000 slučajeva sumnje na koleru, čime ukupan broj ovih slučajeva od januara prelazi cifru od 100.000 dok se procjenjuje da je broj oboljelih od covida-19 višestruko veći od zvaničnog.

U rasturenoj zemlji, izloženoj smrtonosnim napadima saudijske avijacije, zdravstveni sistem je u kolapsu, polovina javnih ustanova ne funkcionira, petina okruga u zemlji nema ljekara, imunitet populacija ove zemlja na vrlo je niskom nivou a zemlja je podijeljena između sjevera i juga – vlade s sjedištem u Adenu koja uživa podršku Saudijske Arabije i grupacije Huti na sjeveru zemlje i glavni grad Sanu.