John Legend: #stopkavanaugh

Američki pjevač priključio se širokom frontu protivnika imenovanja Trumpovog kandidata u Vrhovni sud.

Američki pjevač i glumac John Legend priključio se protivnicima imenovanja Bratta Kavanaugha, Trumpovog kandidata za suca Vrhovnog suda, kojeg se sumnjiči za seksualno nasilje koje je navodno počinio prije 30 godina.

U video oglasu koji je objavljen na društvenim mrežama, Legend poziva Amerikance da od svojih senatora zahtijevaju da glasaju protiv ovog imenovanja koje naziva “odlukom za cijeli život”. “Njegovi problematični stavovi o pitanjima koja su najvažnija, čine ga neprikladnim za ovu doživotnu funkciju”, poručuje Legend a jednominutni video zaključuje riječima: “Zapamtite, oni odgovaraju vama!”

Video koji je objavljen na profilima vodeće američke organizacije za ljudska prava i advokatske firme LDF (NAACP Legal Defense and Educational Fund) i brojnih drugih organizacija civilnog društva, ne aludira na optužbe za pokušaj silovanja već na stavove koje Kavanaugh zastupa kada su u pitanju prava žena i reproduktivno zdravlje, radnička prava, rasna jednakost, imigranti i LGBT zajednice čime se sugerira da Kavanaugh nije pravi izbor za marginalizirane grupe.

Bijela kuća tvrdi da su optužbe za seksualno nasilje manevar demokrata kako bi se odgodila potvrda Kavanaugha za vrhovnog suca. Kavanaugha je optužila advokatica i univerzitetska profesorica Christine Blasey Ford koja je odbila svjedočiti pred senatskim odborom prije nego FBI provede istragu o seksualnom napadu koji se, kako tvrdi, dogodio krajem osamdesetih. Prije imenovanja Kavanaugha u Vrhovni sud, Senat treba potvrditi njegovu nominaciju.

John Legend često glasno kritizira Trumpa i njegovu politiku, posebno o pitanjima odvajanja imigrantskih porodica i zdravstvene zaštite, a ovaj grammyjevac aktivno sudjeluje i u Kampanji za pametno pravosuđe čiji je cilj reforma pravnosudnog sistema.