Još jedno ubistvo

Sinoć je u atentatu ubijen Slaviša Krunić, banjalučki poduzetnik nesklon vlastima Republike Srpske.

Nakon što je sinoć u neposrednoj blizini svoje vikendice u mjestu Jablan kod Trna ubijen banjalučki poduzetnik Slaviša Krunić, premijer Republike Srpske Radovan Višković tvrdi da su uhapšena određena lica koja se dovode u vezu sa ovim ubistvom.

Premijer RS-a je izjavio kako rasvjetljavanje slučaja očekuje do kraja dana. “Ovog momenta na terenu su ministar i direktor policije. Ja se nadam da ćemo već u toku današnjeg dana riješiti ovo ubistvo”, kazao je Višković a prenosi N1.

Osim Krunića, ubijen je i njegov tjelohranitelj Žarko Pavlović, dok je njegov vozač Goran Ilić povrijeđen i van životne opasnosti. U atentatu na Krunića, smrtno je stradao i jedan od napadača – Željko Kovačević, odranije dobro poznat policiji. Bio je osuđen na 11 godina zbog razbojništva, odslužio je 9,5 godina.

Novi list piše da je potjernicu za Kovačevićem izdala i policija Republike Hrvatske. “Na temelju tjeralice koju je za njim na zahtjev Hrvatske raspisao Interpol Kovačević je bio uhićen u BiH pod optužbom za razbojstvo i pokušaj ubojstva iz 2009. godine, ali ga je sud pustio na slobodu jer je utvrđeno da ima državljanstvo BiH.”

Kako navodi Žurnal, “prema dobro obaviještenim izvorima, u napadu na Krunića bilo je angažovano više osoba. Osim Kovačevića, na automobil u kojem je bio Krunić pucala je još jedna osoba, dok je još nekoliko osoba bilo angažovano kako bi pratilo Krunićevo kretanje. Isti izvori navode da Kovačević nije imao nikakvog dodira sa Krunićem, odnosno da se radi o naručenom ubistvu.”
 
Slaviša Krunić bio je vlasnik preduzeća Sector Security, Žitoprodukt i Žitopeka koja su zapošljavala više od 1.500 radnika. Godinama unazad Krunić se suočavao s pokušajima vlasti Republike Srpske da ga reketiraju, jer nije pod lupom vladajućih struktura, piše Al Jazeera. Njegova agencija za obezbjeđivanje lica i imovine Sector Security izgubila je, kako pišu mediji, sve veće poslove u Republici Srpskoj. Preduzeće posluje i na području Federacije BiH.

Motiv i nalogodavci ubistva Slaviše Krunića još uvijek nisu poznati.