Kakav otac, takav sin

Woody Guthrie i rasistički temelji carstva nekretnina Freda Trumpa.

U decembru 1950. godine Woody Guthrie se uselio u stan u Brooklynu, u kompleksu Beach Heaven Apartments, a njegov stanodavac je bio Fred Trump, otac Donalda Trumpa. 

Fred Trump je novcem američke vlade, na zemljištu na kojem su prethodno bile kuće u kojima su živjeli Afroamerikanci, sagradio brojne zgrade za stanovanje u poslijeratnom periodu. Sve do sedamdesetih godina koristeći različite propise, dozvoljavao je isključivo bijelcima da stanuju u tim naseljima. Stari Trump je zaradio bogatstvo stvarajući poslijeratne rasne regulative i pravila koju su imala za posljedicu rasnu nejednakost koja se održala do danas. 

U dvije godine, koliko je Woody Guthrie živio u Beach Heavensu, nebrojeno puta je svjedočio rasističkoj praksi Starog Trumpa. U to vrijeme napisao je neke od najgorčih stihova i pjesama uključujući i novu verziju pjesme “I Ain’t Got No Home in this World Anymore/Old Man Trump” kritikujući direktno Freda Trumpa (Old Man Trump).  

Old Man Trump

I suppose that Old Man Trump knows just how much racial hate
He stirred up in that bloodpot of human hearts
When he drawed that color line
Here at his Beach Haven family project

Beach Haven ain’t my home!
No, I just can’t pay this rent!
My money’s down the drain,
And my soul is badly bent!
Beach Haven is Trump’s Tower
Where no black folks come to roam,
No, no, Old Man Trump!
Old Beach Haven ain’t my home!

I’m calling out my welcome to you and your man both
Welcoming you here to Beach Haven
To love in any way you please and to have some kind of a decent place
To have your kids raised up in.

Beach Haven ain’t my home!
No, I just can’t pay this rent!
My money’s down the drain,
And my soul is badly bent!
Beach Haven is Trump’s Tower
Where no black folks come to roam,
No, no, Old Man Trump!
Old Beach Haven ain’t my home!

 

Al Aumuller: Woody Guthrie

Woodrow Wilson Guthrie (14. juli 1912 – 3. oktobar 1967) je bio američki kantautor i jedna od najznačajnijih figura američkog folka. Njegova muzika, uključujući aktivističke pjesme kao što je “This Land Is Your Land” inspirisale su brojne generacije ne samo muzički već i politički. Napisao je stotine političkih, folk i dječijih pjesama, kao i balade i improvizirana djela.

Saznajte više o ovoj temi u tekstu koji je napisao profesor Will Kaufmann pod naslovom: Woody Guthrie, Stari Trump i rasistički temelji carstva nekretnina