Kineske vjerske neslobode

Kineske vlasti već godinama provode radikalne akcije i mijenjaju narativ vjerskog života u zemlji, zatvaraju se i ruše crkve i džamije, a budistički hramovi se prevaraju u državne objekte za javnu upotrebu.

Prije dvije godine mediji su pisali o protestima hiljada muslimana u sjeverozapadnoj Kini zbog odluke vlasti da sruši tek adaptiranu Veliku džamiju Weizhou zbog navodnog neposjedovanja odgovarajuće građevinske dozvole. Protesti koji su iznimno rijetki u Kini i koji su bili jedan od razloga zainteresiranosti međunarodnih medija za slučaj, zaustavili su rušenje. Međutim, istraživanje koje su proveli Guardian i Bellingcat u maju prošle godine pokazalo je da je više od 20 islamskih religijskih objekata u provinciji Xinjiang djelimično ili potpuno uništeno od 2016. godine. Od 91 lokacije čije su satelitske snimke analizirali utvrđena su oštećenja na 31 vjerskom objektu, uključujući i kompleks gdje se nalazi turbe Imama Asima koje su ujgurski muslimani u velikom broju posjećivali svakog proljeća, u okviru priprema za hadž. Ukupno 15 objekata je potpuno uništeno dok su sa ostalih uklonjani minareti i kupole.

Iste godine agencije su javljale o rušenju Crkve zlatnog svijećnjaka u Linfenu, najveće evangelističke crkve u zemlji koju je policija srušila koristeći tešku mašineriju i dinamit, ponovo pod izgovorom neposjedovanja odgovarajuće dokumentacije, dok se moglo čuti da je pravi razlog strah komunističke vlasti Kine od, kako piše Guardian, porasti popularnosti kršćanstva i islama. Kineske vlasti navodno žele iskorijeniti nepriznate vjerske zajednice, međutim, slučaj u Linfenu primjer je uništavanja objekata crkve zvanično priznate od državnih vlasti, dok tretman Ujgura, njihovo slanje u kampove za preodgoj i uništavanje njihove kulture, kao i hapšenja svećenika, konfiskovanje Biblija govori o drugačijim namjerama vlasti prema više od 60 miliona katolika i 23 miliona muslimana, koliko se procjenjuje da ih ima u toj zemlji.

Ništa bolja situacija nije ni sa budističkim hramovina iz kojih se uklanjaju duhovna obilježja i zamjenjuju propagandnim sadržajima. Hram Da’a Mituo u Xi’anu među brojnim je hramovima pretvorenim u državne objekte. Upravitelju hrama je najprije upućen dopis kojim se traži uklanjanje vjerskih simbola iz centralne prostorije, uključujući i kipove Bude i arhata, kako bi se omogućilo pretvaranje hrama u biblioteku čije police ispunjavaju knjige o tradicionalnoj medicini, kineskoj istoriji, kao i literatura koja promovira nauk aktuelnog sekretara komunističke partije Kine Xi Jinpinga. Budističke knjige se ne mogu pronaći u ovoj ni drugim bibliotekama.

Jednaka praksa nastavljena je i u vrijeme pandemije. Bitter Winter, magazin o vjerskim slobodama i ljudskim pravima u Kini, izvještava kako su pod plaštom prevencije zarazne bolesti covid-19, vlasti pojačale cenzuru informacija na internetu zabranjujući vjerske obrede i propovijedi putem živog prenosa kao i bilo koju drugu vrstu vjerske online aktivnosti koju vlasti pažljivo nadziru. U isto vrijeme sa crkava je nastavljeno uklanjanje križeva a sa džamija polumjeseca i zvijezda. Samo krajem marta u prefekturi Pingliang sa 17 džamija uklonjena su vjerska obilježja, a sa 40 džamija u gradu Zhumadian. Ranije ove godine vlasti provincije Jilin su naredile da se džamije izgrađene u arapskom stilu adaptiraju kako bi izgledale poput tradicionalnih kineskih objekata. Rok za “ispravku” je 30. juni. Do polovine aprila najmanje 9 velikih hramova u okrugu Linzhou prenamijenjeno je, uključujući i hram Jingquan koji se na tom mjestu nalazi još od šestog stoljeća. Prethodno su uništeni kipovi Bude uz upozorenje da “budistički hramovi i statue nisu dozvoljeni na udaljenosti manjoj od 30 metara od saobraćajnica”.

U okviru provedbe takozvane kinizacije (sinicization) protestantski, katolički, islamski i drugi vjerski objekti na istaknutim mjestima u bogomoljama moraju imati knjige koje promoviraju ideologiju kineskih vlasti i tradicionalnu kinesku kulturu.

Od zloglasne kulturne revolucije Mao Ce-tunga, aktuelni trendovi su vjerovatno najagresivniji od strane komunističke partije NR Kine s ciljem ograničavanja i ukidanja vjerski sloboda.