Krajolik klasnih razlika

Fotograf Johnny Miller pomoću drona snimio je fotografije koje otkrivaju klasnu nejednakost širom svijeta.

Razlika između bogatih i siromašnih ponekad nije vidljiva sa zemlje, potrebno je promijeniti perspektivu i sa visine od nekoliko stotina metara, uvidjeti razlike i jasnije sagledati surovu realnost.

Fotograf Johnny Miller svojim projektom Unequal Scenes prikazuje kako je u nekim zemljama granica nejednakosti oštro povučena dok je u drugim manje-više organska. Barem kada je o urbanom planiranju riječ.

Njegove fotografije iz zraka, rađene pomoću drona, nastale su u želji da se “scene nejednakosti” Južne Afrike predstave “objektivno koliko je moguće”. “Omogućavajući novi pogled na stari problem, nadam se potaknuti dijalog koji će o pitanju nejednakosti i odgovornosti progovoriti na konstruktivan i miroljubiv način”, kaže ovaj umjetnik na zvaničnoj web stranici projekta Unequal Scenes.

Pri tome napominje kako je tokom aparthejda, segregacija u urbanim zajednicama bila institucionalizirana. “Putevi, rijeke, tampon zone i druge prepreke imale su za cilj držati ljude udaljene jedne od drugih. Više od 20 godina nakon aparthejda, mnoge od tih prepreka i dalje su tu.”

Ekstremno bogatstvo i raskošni objekti samo su nekoliko metara udaljeni od naselja u kojima gotovo da ne postoje minimalni uvjeti za život. Projekat je Miller proširio i na druge države i kontinente, a NOMAD donosi fotografije snimljene u Keniji, Meksiku, Indiji i Tanzaniji.

Najrobi
Procjenjuje se da 10% najbogatijih posjeduje 45,2% ukupnog godišnjeg prihoda Kenije, dok 10% najsiromašnijih građana posjeduje svega 1,6%, rezultati su studije koju je 2009. godine proveo Oxfam.

Mexico City
Ogromni moderni grad, u državi koja spada među zemlje sa najdrastičnijom stopom nejednakosti – 1% najbogatijih posjeduje 21% nacionalnog prihoda a većina bogatstva u rukama je tek nekolicine multimilionera. Po nekim procjenama 4 najbogatija Meksikanca posjeduju 9% ukupnog bogatstva.

Mumbai
Fascinantni grad u kojem se nalaze neke od najvažnijih industrija Indije ali i neki od najsiromašnijih slamova. Stanovi vrijedni nekoliko miliona udaljeni su nedaleko metara od kućica prekrivenih plavim ceradama, jedinom zaštitom ukućana od monsuna.

Dar es Salaam
Ovaj je grad u Tanzaniji jedan od najbrže rastućih gradova Afrike. Procjenjuje se da će do 2025. godine imati više od 6 miliona stanovnika. Ekskluzivno naselje Masaki jedna ulica dijeli od siromašnog Msnanija.