Kubrick kroz drugačiji objektiv

Kada je imao svega 17 godina, Stanley Kubrick postao je član fotografskog tima Look Magazinea.

Godine 1945., kada je imao svega 17 godina, Stanley Kubrick postao je član fotografskog tima magazina Look. Na tom je poslu proveo pet godina, a već tada njegove su fotografije otkrivale kreativni genij budućeg znamenitog reditelja.

U monografiji Through a Different Lens, autor Luc Sante, predstavlja oko 300 fotografija koje je Kubrick uslikao na ulicama rodnog New Yorka. Mnoge od fotografija ranije nisu objavljivane, a knjiga uključuje i malo poznate fotografije koje su za magazin Look nastale u noćnim klubovima, na ulicama, sportskim događajima koji su bili Kubrickovi prvi angažmani, do prizora svakodnevnog života, neuobičajeno sofisticiranih za fotografa njegovih godina.

Knjiga je objavljena za izdavačku kuću Taschen, povodom 90. godina od rođenja velikog reditelja, rođenog na današnji dan 1928. godine, a praćena je izložbom koja će do polovine oktobra biti otvorena u Museum of City of New York.

Odabrane fotografije svjedoče formativnim godinama Stanleya Kubricka i nesumnjivom urođenom talentu za pričanje priča a jasan su pokazatelj razvoja umjetnika koji će kasnije postati autorom nekih od najznačajnijih filmova ikad snimljenih.