Kultura vrijedi više od poljoprivrede

Umjetnost i kultura su ekonomiji Velike Britanije 2016. godine doprinijeli sa 10,8 milijardi britanskih funti.

Umjetnost i kultura doprinose britanskoj ekonomije značajnije od poljoprivrede a smanjivanja javnih fondova namijenjenih kulturi prijete dosadašnjem pozitivnom trendu u ovim oblastima.

Art Council England, vladina institucija za kulturu, sport i medije, u svom novom izvještaju zaključuje kako je britanska kulturna industrija “esencijalni dio britanske ekonomije” te je predsjedavajući ove organizacije sir Nicholas Serota zahtijevao veća sredstva za rastuće kulturne industrije koje, kako kaže, “predstavljaju budućnost”.

Izvještaj pokazuje konstantan rast od 2009. do 2016. godine, u periodu koji je obuhvatilo istraživanje, a posljednje godine sektori umjetnosti i kulture su ekonomiji Velike Britanije donijeli 10,8 milijardi britanskih funti, odnosno 390 miliona više u odnosu na godinu ranije.

Ovi sektori generiraju 360.000 radnih mjesta, a vlastima su donijele 2,8 milijardi samo u porezima.

U isto vrijeme, 74% organizacija kulture trpi posljedice smanjenja javnog finansiranja, piše Guardian pozivajući se na istraživanje koje je proveo Centre for Economic and Business Research, prema kojem čak 54% ovih organizacija nije u mogućnosti na drugoj strani (među sponzorima, donatorima i slično) nadoknaditi gubitak uzrokovan smanjenjem javnih sredstava, što dovodi do direktnog ugrožavanja radnih mjesta.

Sir Serota kaže da bi svaka druga industrija koja pokazuje ovakav rast imala zagarantirane investicije u narednom periodu, ali ovdje nije takav slučaj. Agenciji AP je kazao: “Tradicionalno, ljudi su skloni misliti da je kulturu lijepo imati a ovaj izvještaj pokazuje da su umjetnosti esencijalni dio ekonomije”.

Dodao je kako je sufinansiranje umjetnosti i kulture javnim novcem neophodno i kako se uložena sredstva višestruko vraćaju.

“Međunarodna reputacija umjetnosti nikada nije bila veća, a sad je trebamo više nego ikada ranije. Smatram to iznimno efikasnim načinom promocije zemlje. Ne možete razvijati industriju na volonterskoj osnovi. Potrebni su nam obučeni ljudi, moramo investirati u mlade i uvesti ih u industriju.”