Suša: Ledeni breg u Davosu

Među četrdesetak pozvanih gostiju u funkciji šefova država i vlada, sasvim zasluženo, našao se i predsednik Aleksandar Vučić.

Beloliko i zimovito, švajcarsko seoce Davos, prvi je mapirao Tomas Man u „Čarobnom bregu“ kao lečilište, a već decenijama služi kao mesto najveće žurke svetskih džetsetera koji će i ove godine uživati u luksuzu, prigodnim zabavama a usput popričati i o svetskim ekonomskim trendovima.

To jest kako „barem malo popraviti svet u kojem živimo“ što je bila namera osnivača Svetskog ekonomskog foruma Klausa Švaba. Od toga malo, sva je prilika, neće ostati ni barem, a dobre namere nebrojeno su popločavale put do pakla! Posle decenija susreta na kojima je važnije biti viđen nego delotvoran, dometi Davosa su ostali više nego skromni, ali su zato delotvorni za švajcarski budžet i za prava lica da se nađu na pravom mestu!

Oko hiljadu stalnih članova najmoćnijih kompanija sami plaćaju svoj put a cena boravka, zavisno od smeštaja, iznosi od tričavih pedeset hiljada do zamašnih pola miliona franaka. Među četrdesetak pozvanih gostiju u funkciji šefova država i vlada, sasvim zasluženo, našao se i predsednik Aleksandar Vučić, koji će svoj autoritarni breg Srbijicu za nekoliko dana zameniti „čarobnim bregom kapitalizma“ da mu i lično doprinese friziranom prezentacijom kapitalističke prakse u svojoj zemlji.

Nije predviđeno da priča o ropskom zakonu o radu ali će u tet-a-tet razgovorima na margini verovatno isticati najbolje uslove i najveće subvencije stranim investitorima! Imamo najbolju radnu snagu, hvaliće se on, možete da ih iscrpljujete do mile volje i produžavate prekovremeni rad, pitajte „Leoni“. Ako treba da se uzdrže neka nose pelene, pitajte „Juru“!

Neće, naravno, govoriti o ukidanju političkih sloboda i progonu neistomišljenika, urušavanju demokratskih institucija, privatizovanju države u lične i partijske svrhe, zaštiti korumpiranih i lopova (o najnovijim mućkama i milionskoj donaciji SNS na Novom Beogradu i kumovskim milionskim kupovinama nekretnina, pogledajte portale Krik i CINS) neće govoriti ni o zaštiti plagijatora, nepotrebnim vanrednim izborima, uništavanju opozicije i ponižavanju građana, o sve većem nasilju u društvu… Govoriće, možete li to da zamislite, o slobodi medija u kriznim situacijama. E to je vrh ledenog brega licemerja!

U trenutku kada međunarodne organizacije nedvosmisleno upozoravaju, da se medijske slobode u Srbiji, sve više sputavaju, Vučić kao glavni proizvođač svakodnevnih kriza u Srbiji pa i u regionu, neće govoriti o dodirnim tačkama i razlikama između ruskog, kineskog, evropskog i američkog kapitalizma, sa svim pratećim nus i treš pojavama, koje se blagonaklono primenjuju u „njegovoj zemlji na njegovom narodu“, već će govoriti o slobodi medija koja ne postoji.

„Uradiću mnogo dobrih stvari da Srbiju predstavim u dobrom svetlu“, poručio je Vučić pre puta, a to će biti jedino moguće ako govori o onome što ne postoji, a ćuti o onome šta se stvarno dešava! Ne sumnjam da će mu glavni adut slobodnih medija biti jedan „niskotiražni dnevni list“, visokotiražna ali kablovska TV, dva-tri portala i nedeljnika, kojima, a to će prećutati, svakodnevno na magistralnom putu do istinite informacije, naprednjačka ekipa na čelu sa njim, kopa jame i crta mete za odstrel.

Možda je prošlogodišnja poruka iz Davosa: Ovakvom (egoističnom, pohlepnom, menadžersko mešetarskom, bezdušnom) kapitalizmu je odzvonilo, uticala na osnivača da ove godine pomene i zaboravljenu reč, radnici i radnička klasa, a u svom prekjučerašnjem obraćanju parlamentu isto, nedvosmisleno o radnicima je govorila i Tereza Mej!

Možda i zato što je među pozvanima u Davos i ove kao i prošle godine, dosta potpisnika Piketijevog manifesta, u kojem se zalažu za preraspodelu svetskog bogatstva i dobiti! Mala je šansa, nažalost, da se to dogodi i da Davos ponudi nešto novo. Nova je samo svetska ekonomska kriza u najavi pa će se pričati o načinima kako da se sačuvaju kapitalizam, bogatstvo i odabrani ljudi, dok se ne pređe na masovnu proizvodnju robota!

Ali baš zbog toga što je globalni svetski poredak prevazišao logiku „totalizujuće normalnosti i usvojio logiku nasumičnih ekscesa“, kojima populisti i nacionalisti vode svoje narode u torove, mržnju i rikverc, protesti, odnosno pobune, protiv ugnjetavanja i fizičkog i mentalnog sve su češće diljem planete. Za sada fragmentizovane ali ko zna šta je sve moguće u nasumičnim događanjima koje generira „ovakav kapitalizam“.

Srbija u tom delu, pobune i protesta, postaje opet svet! Ne samo Beograd, već i Kraljevo, Kragujevac, Novi Sad, Šabac, Valjevo… iako Vučić, iz male siromašne zemlje, glumi velikog balkanskog menadžera na ledenom, kapitalističkom bregu u Davosu!

 

Tekst je objavljen na portalu dnevnika Danas.