Ilhan Omar – lice nove generacije u Kongresu

Pohvale i pokude obilježile su prva dva mjeseca njenog mandata.

U novom sazivu Američkog kongresa sa rekordnim brojem žena djeluje i zastupnica države Minnesota Ilhan Omar.

U svom prvom mandatu u Kongresu naslijedila je Keitha Ellisona, prvog muslimana izabranog u Američki kongres. Zajedno sa Rashidom Tlaib, jedna je od prvih muslimanki u ovom zakonodavnom tijelu SAD-a, jedina zastupnica somalijskog porijekla i jedina kongresmenka rođena u Africi.

U svom pobjedničkom govoru, duhovito je kritizirala Trumpa kazavši: “Mi u Minnesoti ne samo da dočekujemo izbjeglice s dobrodošlicom – mi ih šaljemo i u Washington.” Trump je ranije kazao kako somalijske izbjeglice u Minnesoti “šire svoje ekstremističke stavove” a optužio ih je i za podršku ISIL-u.

Izborila se da Kongres ukine 181 godinu staru zabranu nošenja šešira, kapa i drugih pokrivala za glavu, praveći iznimku iz medicinskih i vjerskih razloga.

Pohvale i pokude obilježile su prva dva mjeseca njenog mandata, u januaru je položila zakletvu, a na osudu republikanaca naišla je zbog svojih stavova o Venecueli ali i Izraelu, prvo zbog tvita starog šest godina u kojem je napisala da je “Izrael hipnotizirao svijet” a kasnije, ponovno tvitom “It’s all about the Benjamins, baby” – stihom koji aludira na utjecaj lobista na američku vanjsku politiku. Omar se kasnije ispričala zbog svojih izjava ali je ostala pri stavu da problematična uloga lobista mora biti razjašnjena.

Novinar New York Timesa je ocijenio kako je kongresmenka Omar brzo stekla reputaciju mlade, jake i progresivne političarke, spremne da propituje vašingtonske svete krave i jake interesne grupe. Dalje je kazao da pokazuje da je pomalo ‘zelena’ i da treba biti pažljivija sa svojim izjavama. “Ali, ne zavaravajmo se – na njoj je meta zato što je muslimanka i crnkinja.”

Ova danas 38-godišnja majka troje djece pripada novoj generaciji političara ali i izbjeglica koji su prošli trnovit put do ispunjenja američkog sna. Najmlađe je od sedmero djece u svojoj obitelji iz glavnog somalijskog grada Mogadishua. Građanski rat ih prisiljava da napuste domovinu, a nakon četiri godine provedene u izbjegličkom kampu u Keniji, Omar, tada 12-godišnjakinja, sa porodicom je doselila u Sjedinjene Države.

Ostala je bez majke kada je imala samo dvije godine. Odgojili su je otac i djed kojem pripisuje zasluge za svoj interes za politiku. U jednom intervjuu za BBC je kazala kako su je mladi ljudi s kojima dijeli ideje potakli na kandidaturu, dok su stariji kao i većina žena u njenoj zajednici, smatrali da je bolje da drugima prepusti utrku.