Machu Picchu dostupan osobama u kolicima

Prva tura ikad organizirana za osobe u kolicima, u nekadašnje naselje Inka, bit će realizirana u martu.

Nekadašnje naselje Inka i iznimna turistička destinacija u Peruu koju godišnje posjeti više od milion posjetilaca, od marta će biti dostupno i za osobe u kolicima, zahvaljujući dvojici prijatelja, Alvaru Silbersteinu i Camilu Navarru.

Njihova turistička agencija je izradila specijalna ultralagana sklopiva kolica i osmislila posebne ture za osobe u kolicima. Kako piše britanski Independent, dvojica inovatora rođena u Čileu, doselila su u Sjedinjene Države na studij ekonomije prije nego su pokrenuli agenciju Wheel the World. 

Silberstein se kreće pomoću kolica otkako je doživio saobraćajnu nesreću u 18. godini, a ideja je rođena za vrijeme Silbersteinovog i Navarrovog zajedničkog putovanja u Patagoniju prije tri godine. Sredstva za izradu sklopivih kolica od aluminija i čelika, osigurali su crowdfunding kampanjom. Podsjećaju na nosiljku na točkovima sa dugim ručkama, a za njihovo korištenje potrebna je pomoć pratitelja.

Nepristupačan teren i veliki broj strmih stepenica učinio je Machu Picchu gotovo potpuno nedostupnim osobama u kolicima. One su do sada mogle posjetiti ovu lokaciju ali isključivo u vlastitim i skupim aranžmanima. Međutim tura koju organizira Wheel The World u martu ove godine prva je grupna organizirana tura na Machu Picchu za osobe u kolicima.

Navaro je za CNN izjavio kako to nije kraj njihovim poslovnim izazovima. Osobe koje imaju probleme sa vidom, sluhom ili su na neki drugi način u potrebi, suočavaju se sa brojnim problemima ukoliko žele putovati i posjetiti različite destinacije širom svijeta. 

Machu Picchu nalazi se na UNESCO-ovoj listi ugroženih spomenika kulture, broj posjetilaca dnevno prelazi 5.000, što je duplo više od dnevnog limita koji preporučuju stručnjaci. Na ovoj listi UNESCO-a nalaze se 54 lokacije uključujući historijski centar Beča, Manastir Dečani na Kosovu, stari dio Jerusalema i Zid plača te kišne šume na Madagaskaru, između ostalih.