Magični svijet Lare Hawthorne

Nagrađivana spisateljica i ilustratorica ove je godine objavila novu knjigu a do kraja godine iz štampe izlazi još jedna.

Britansko-slovenačka ilustratorica i spisateljica Lara Hawthorne autorica je knjiga namijenjenih djeci i mladima ali i starijima koji odbijaju odrasti.

Samo godinu nakon što je diplomirala na univerzitetu Falmouth, 2014. godine njena prva slikovnica Herberto objavljena je na portugalskom jeziku te je proglašena najljepšom dječijom knjigom te godine, a bila je nominirana i za nagradu Lawry Children’s Book Award. Nakon toga su uslijedila izdanja u Francuskoj, Sloveniji, Brazilu, Južnoj Koreji, a ove godine očekuju se izdanja na italijanskom i kineskom jeziku.

Ilustrirala je 2016. godine godišnju božićnu poemu škotske pjesnikinje Carol Ann Duffy The King of Christmas. 

Prekrasni svijet Lare Hawthorne izvire iz mitova i legendi, ispunjen je mističnim biljkama i zanimljivim životinjama, njeni crteži u gvašu i akvarelu imaju čistu kompoziciju sa pažljivo biranim nijansama boja – a krajnji rezultat je lijep, dirljiv i duhovit. 

“Biljni i životinjski svijet zna biti tako bizaran, duhovit i lijep. Volim crtati životinje jer su duhovitije od ljudi. Ili je možda samo lakše učiniti da izgledaju pomalo luckasto”, kazala je Lara Hawthorne za Fold Magazine, pojašnjavajući rukom crtane likove svojih knjiga, i naglašavajući da voli crtati nevoljene životinje, posebno pacove koji su u svim njenim knjigama.

“Sviđaju mi se životinje o kojima ljudi imaju prilično jak stav. Ne crtam previše slatkih životinja. Herberto (junak njene prve dječije knjige) je puž golać. Moj izdavač je rekao da bih možda trebala pokušati sa životinjama koje se ljudima više sviđaju, ali se nisam predala”, kaže ova umjetnica koju britanski mediji nazivaju “svježim novim talentom”.

Lara Hawthorne živi u Bristolu, inspiriraju je radovi umjetnika kakvi su francuski slikar Henri Rousseau, slovenska ilustratorica Marlenka Stupica ili finska spisateljica i ilustratorica Tove Jansson, autorica Mumijevih, u čijim knjigama i danas uživa. “Nikad neću prerasti dječije knjige”, kaže Lara kojoj je ove godine iz štampe izašla nova knjiga The Night Flower a uskoro će biti objavljena još jedna – Silent Night. 

Zlatar: Odjeci budućnosti
Deduš: Nedjeljni izlet
Rodić: Osuđenik
Dragojević: Prizor