Mario Testino: Oda Italiji

Mario Testino, modni fotograf čiji su radovi krasili stranice nekih od najpopularnijih međunarodnih magazina kakvi su Vogue, Vanity Fair ili GQ, objavio je za Taschen ovog mjeseca monografiju Ciao koja je svojevrsna oda Italiji i načinu života koji najkraće opisuje sintagma la dolce vita, posuđena iz Fellinijevog istoimenog filma iz 1960. godine.

Danas 65-godišnjak, ovaj umjetnik italijanskog porijekla rođen u Peruu, u četiri decenije karijere radio je modne fotografije za neke od najvećih svjetskih modnih brendova i stekao ugled jednog od najuticajnijih portretista i modnih fotografa. Fotografirao je Davida Bowiea, Madonnu, britansku kraljevsku porodicu, Micka Jaggera ali i Orlanda Blooma i Erikah Badu.

Za knjigu Ciao je odabrao do sada neobjavljivane radove koji su nastajali u Italiji, u Veneciji, Rimu, Napulju, Firenci… Otkrivajući Italiju, otkrivao je i svoju strast prema modi, a 140 fotografija na više od 250 stranica ove dvojezične italijansko-engleske monografije odaje počast Italijanima, njihovoj umjetnosti, modi i hrani. Svojevrstan kaleidoskop sastavljen od portreta poznatih i nepoznatih ličnosti, raskošnih palača i skromnih interijera, ekskluzivnih lokacija i skrivenih netaknutih plaža, pokazuje njegovu duboku povezanost s ovom mediteranskom zemljom.

U Rimu se uvijek sve vrti oko aktuelnih trendova i novih stilova; volim način na koji Italijani stari izgled zamjenjuju novim ne gubeći pritom ništa od svog identiteta.”

Testino je poznat i po svom filantropskom radu, bio je ambasador organizacije Save the Children, učestvovao u prikupljanju sredstava za dječije bolnice, ali su sjenu na njegov kreativni i humanitarni rad 2018. godine bacile optužbe za seksualno uznemiravanje za koje ga je optužilo 13 modela i asistenata nakon čega su mu saradnju otkazali neki od dugogodišnjih klijenata poput Voguea, Burberryja i Michaela Korsa, između ostalih.

Objavio je nekoliko monografija, jedna od njih posvećena je njegovoj muzi Kate Moss za čiji je zvjezdani uspon dijelom i njemu pripadaju zasluge, a tri godine prije spomenutih optužbi objavio je knjigu fotografija posvećenu muškarcima u modnom svijetu i show businessu naziva Sir. Štampana su i limitirana izdanja monografije Ciao u tiražu od 1.000 odnosno 100 primjeraka koja su rasprodana i prije zvaničnog objavljivanja.