Modigliani za 150 miliona dolara!

Klasici na večernjoj aukciji kod Sothebyja: Picasso, Manet, Monet, Kandinsky, Moore, Chagall, Munch, Picabia...

Ponedjeljak je važan dan za bogate kolekcionare umjetnina. Njujorški aukcionar Sotheby’s 14. maja na večernju prodaju stavlja izvanrednu kolekciju slika, radova na papiru i skulptura impresionista i modernista, vodećih umjetnika kasnog 19. i ranog 20. stoljeća.

Na prodaji je 45 djela Modiglianija, Picassa, Maneta, Moneta, Kandinskog, Moorea, Chagala, Muncha, Picabije, Legera, Matissea… Umjetnina sa najnižom procijenjenom vrijednošću je crtež Henryja Moorea (procijenjen na 400-600 hiljada dolara), dok je najskuplja rad Amadea Modiglianija procijenjen na 150 miliona dolara.

Ulje na platnu naslova Nu Couché (Sur Le Côté Gauche) naslikano je 1917. godine, samo nekoliko godina prije umjetnikove smrti a dio je kolekcije aktova koju je Modigliani naslikao u Parizu u Rue Joseph Bara na broju 3, gdje je nastalo nekoliko zadivljujućih slika nezaobilaznih u historiji umjetnosti dok je kruna kolekcije upravo Nu couché.

Modiglianijev honorar za kolekciju od 22 akta iznosio je 15 franaka dnevno koliko mu je plaćao za ovu narudžbu njegov trgovac umjetninama Leopold Zborowski, ujedno i vlasnik stana koji je Modigliani koristio kao atelje. Zborowski je bio i prvi vlasnik ovog platna.

Rekord po iznosu za koji je prodano jedno Modiglianijevo djelo drži jedan drugi akt iz iste serije koji je prije tri godine na aukciji kod Christie’s dostigao cijenu od 170 miliona dolara dok je najskuplja slika ikad prodana na aukciji Da Vincijev Salvator Mundi (lat. spasitelj svijeta), ulje na drvetu, prodano prošlog novembra također kod Christie’s za 450,3 miliona dolara.

Sotheby’s će nakon večernje aukcije, već narednog dana organizirati i seriju “dnevnih” aukcija također impresionista i modernista a na prodaji će se naći šarmantni pastel Dagasovih plesačica, višebojni pejzaž Francisa Picabije, rad na papiru Marca Chagalla i ulje Paula Signaca.