Mozart, ipak, nije bio alkoholičar?

Umirovljeni hirurg koji je godinama izučavao ovu temu, u svojoj knjizi otkriva bolesti i uzroke smrti čuvenih kompozitora.

That Jealous Demon, My Wretched Health naslov je knjige Jonathana Noblea u kojoj se ovaj britanski hirurg bavi bolestima i uzrocima smrti čuvenih kompozitora.

Da li je Čajkovski počinio samoubistvo? Kako je Beethoven izgubio sluh? Da li je Ravel imao sifilis? U svojoj knjizi umirovljeni hirurg koji je godinama izučavao ovu temu, pokušava otkriti stvarne uzroke smrti na osnovu dostupnih materijala, te pokušava procijeniti kakav bi bio ishod bolesti da su kompozitori imali mogućnost savremenih medicinskih tretmana.

Slomljena srca, sifilis, jatrogena bolest, alkoholizam samo su neka od poglavlja u kojima se dr. Noble bavi životima 70 kompozitora poput Schumanna, Sibeliusa, Rossinija, Griega, Smetane… Koristeći dostupnu građu poput ljekarskih bilješki, izvještaja sa autopsije, pisama i dnevnika u kojima su simptomi i bolesti detaljno opisani, zaključuje da je reputacija brojnih umjetnika nepravedno ugrožena skandaloznim napisima biografa ili muzičkih kritičara. 

Poglavlje o alkoholizmu ne zauzima previše stranica jer je ova bolest, kazao je autor za The Telegraph, teško spojiva sa ozbiljnim radom poput komponiranja opera ili simfonija. 

“Možda alkohol inspiriše pjesnike”, kaže Noble, “ali sa kompozitorima je drugačiji slučaj”. Tvrdi da nije pronašao dokaze da su Čajkovski, Schubert, Mozart, Brahms ili Beethoven bili alkoholičari, uprkos tvrdnjama biografa ili suprotno zaključku koji možemo izvući posmatrajući Mozartov portret koji je naslikao Johann Georg Edlinger. 

Navodi i da je Sibelius, kojeg su često prikazivali kao hroničnog pijanca, doživio 90. i pri tome imao odlične odnose sa svojom porodicom, a oboje je malo vjerovatno, dok u kombinaciji sa Sibeliusovim radom, postaje gotovo nemoguće.

Knjiga That Jealous Demon, My Wretched Health će za britanskog izdavača Boydell & Brewer biti objavljena narednog mjeseca.