Nagrada za beskrajnu odiseju

Jazz Fest Sarajevo dobitnik je prestižne nagrade "EJN Award for Adventurous Programming 2019".

Europe Jazz Network – mreža koja okuplja više od 140 evropskih festivala, koncertnih dvorana, klubova, nezavisnih promotora i nacionalnih muzičkih organizacija iz 35 zemalja Evrope proglasila je Jazz Fest Sarajevo dobitnikom svoje godišnje Nagrade za odvažan program – EJN Award for Adventurous Programming 2019.

 “Jazz Fest Sarajevo je ikona kreativnosti sa odvažnim, otvorenim pristupom, čiji festival pun entuzijazma i posvećenosti zauvijek ostaje u sjećanju svakog muzičara i posjetioca”, piše u obrazloženju žirija.

“Pravo je vrijeme ove godine Adventurous Programming nagradu dodijeliti festivalu koji je briljantno uspio kombinirati inspirativnu muziku i stvarati jaku zajednicu oko nje. Nastao iz jednostavne ideje nakon rata, festival kao jedinstveno iskustvo sada dobija zasluženo međunarodno priznanje. Za pohvalu je da je festival u ekstremno teškim uslovima sačuvao hrabrost da ispuni osnovnu ideju – bolji život za sve”, navodi se dalje u obrazloženju.

Jazz Fest Sarajevo i prošle godine našao se u užem izboru za nagradu koja se dodjeljuje promotoru odnosno organizatoru koncertnih programa iz Evrope, bez obzira da li je član EJN mreže ili ne. I ove godine dobitnik je proglašen u dva kruga glasanja. U prvom krugu, članovi mreže nominirali su organizatore muzičkih programa u Evropi, taj broj premašuje 1.000 kandidata, a među 21. finaliste, žiri kojeg su činili muzički profesionalci, izabrao je Jazz Fest Sarajevo.

Ovogodišnji žiri činili su: Nadin Deventer (Jazzfest Berlin/Berliner Festspiele, Njemačka), Jan Bang (Punkt Festival, Norveška), Emily Jones (Cheltenham Jazz Festival, Velika Britanija), Danielle Oosterop (Oosterop Music Management, Nizozemska) i Bogdan Benigar (Jazz Festival Ljubljana/Cankarjev dom, Slovenija, prošlogodišnji dobitnik nagrade EJN).

Europe Jazz Network ovu nagradu dodjeljuje osmi put, a laureati su, između ostalih, bili iznimni festivali i koncertne dvorane poput irskog festivala 12 Points, čuvenog amsterdamskog Bimhuisa, njemačkog Moers Festivala i finskog Tampere Jazz Happeninga.

Na Šestoj evropskoj jazz konferenciji u Novari, u septembru, nagrada će biti ozvaničena, a predstavnici EJN-a će Jazz Festu nagradu uručiti na ceremoniji koja će biti upriličena u Sarajevu tokom 23. Jazz Festa od 7. do 10. novembra.