“Nagrada” za Macrona

Žuti prsluci pojavili su se na bini tokom dodjele prestižne francuske teatarske nagrade.

Protuvladini demonstranti Žuti prsluci u ponedjeljak navečer upali su na dodjelu prestižne francuske teatarske nagrade nazvane po Molièreu koja se održavala u Parizu u prisustvu Francka Riestera, francuskog ministra kulture. 

Ceremoniju dodjele nagrada uživo je prenosila nacionalna TV stanica France 2 ali sa odgodom tako da je upad Žutih prsluka izrezan iz TV prijenosa. Demonstranti su, navodno, u kabare Folies Bergere u kojem je ceremonija održana ušli preko krova.

“Molière za neosporno nepoštenje, jednoglasno je odlučio žiri, ide u ruke gospodina Macrona i njegove vlade. Gospodine Riester, dodjeljujemo i vama Molièrea za sramotu zato što sudjelujete u ovoj velikoj zabavi dok istovremeno režete sredstva za kulturu”, kazao je jedan od demonstranata držeći u ruci statuu Molièrea obučenog u žuti prsluk.

“Tehničari i umjetnici, nemojte nas samo gledati, pridružite nam se”, kazali u demonstranti koji su prosvjedovali zbog rezova u kulturi i zahtijevali bolje radne uvjete za freelancere, a potom su salu napustili pjevajući pjesme protiv Macrona. Dio publike podržao ih je aplauzom, a dio ih je izviždao.