Mirogoj, Zagreb

Najugroženiji kulturni spomenici

Europa Nostra objavila je listu 12 najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Evropi među kojima su i tri sa područja bivše Jugoslavije, odnosno iz Hrvatske, Makedonije i sa Kosova.

Lokaliteti su se našli u užem izboru u okviru programa 7 Most Endangered a u martu će biti objavljena lista od 7 najugroženijih kulturnih spomenika, lokaliteta i krajolika Evrope na osnovu njihovog kulturnog značaja i direktne ugroženosti, imajući pri tome u vidu njihov potencijal da postanu nosioci održivog društvenog i ekonomskog razvoja zajednice i šire regije.

Pravoslavni manastir iz 14. stoljeća Manastir Dečani već se nalazi na UNESCO-ovoj listi kulturno-historijskih spomenika u opasnosti, i to od 2006. godine kao jedini lokalitet sa područja bivše Jugoslavije. Ujedno je i jedini spomenik na listi Europa Nostre za koji se kao razlog ugroženosti navode neriješene političke i pravne razmirice. Ugrožen je i kompleks zagrebačkog groblja Mirogoj, teško oštećen u zemljotresu koji je u martu ove godine pogodio hrvatski glavni grad što je izazvalo napuknuće ili urušavanje važnih arhitektonskih struktura paviljona i arkada a dodatna oštećenja izazvale su obilne kiše. Treći lokalitet iz zemalja bivše Jugoslavije je centralni poštanski ured u Skoplju – zgrada je pretrpjela požar 2013. godine, originalni elementi su teško oštećeni, a nebriga nadležnih je uzrokovala dodatno propadanje objekta.

Manastir Dečani, Kosovo

Zbog lošeg stanja u 12 najugroženijih spada i Crkva sv. Dionizija Pariškog u francuskom mjestu Hauts-de-France te tvrđava Narikala u Tbilisiju, u Gruziji, koja se nalazi na nekada važnom trgovačkom putu između Evrope i Azije, dok loše održavanje, opasnost od urušavanja zidina i hidro-geološki problemi prijete trajnom propadanju objekta.

Tvrđava Narikala, Gruzija

Na listi su i parna zupčasta željeznica na jezeru Achen, u austrijskom Tirolu, kompanije koja je ove godine objavila bankrot, zatim Moderno kazalište u Sofiji, u Bugarskoj, nekadašnje kino, jedno od prvih izgrađenih u Evropi, kao i srednjovjekovna kapela i pustinjački samostan San Juan de Socueva u Cantabriji u Španiji koji su i dalje u funkciji.

Sistem zelenog pojasa u Kelnu, simbol ovog njemačkog grada i jedinstven element njegove urbane zone također je ugrožen kao i pet južnih egejskih otoka u Grčkoj čijim tradicionalnim naseljima i arheološkim lokalitetima prijeti opasnost od planirane izgradnje vjetroelektrana.

Vrt Giusti, Italija

Jedan od najljepših primjeraka tipičnog renesansnog vrta Toskane Vrt Giusti u Veroni značajno je oštećen u nevremenu koje je ove godine nanijelo nepopravljivu štetu cijelom lokalitetu. Još jedan italijanski dragulj je u opasnosti – venecijanska palača Ca’ Zenobio u središtu grada raskošan je primjerak kasne barokne arhitekture, već više od 20 godina palača je prazna i prepuštena propadanju.

Program 7 Most Endangered pokrenula je Europa Nostra 2013. godine u suradnji s Institutom Europske investicijske banke, kao dio inicijative civilnog društva za spašavanje ugrožene evropske baštine. Iako ne podrazumijeva direktno finansiranje, uvrštavanje lokaliteta na listu Europa Nostre može biti poticaj za rješavanje finansijskih i drugih problema ovih važnih evropskih lokaliteta.