Najveća digitalna retrospektiva Fride Kahlo

U saradnji sa 33 muzeja iz 7 zemalja, sakupljeno je više od 800 artefakata.

“Stopala? Za šta mi trebaju ako imam krila da letim”, napisala je Frida Kahlo u svom dnevniku 1953. godine, na što podsjeća Google koji je objavio najveću digitalnu retrospektivu artefakata i radova ove velike meksičke umjetnice.

U saradnji sa 33 muzeja iz Meksika, SAD-a, Španije, Argentine, Japana, Velike Britanije i Kolumbije, sakupljeno je više od 800 artefakata a na Googleovoj besplatnoj aplikaciji Arts & Culture može se do u detalja pogledati 20 njenih radova u visokoj rezoluciji. Uz biografiju koja daje detaljan uvid u život, rad i zaostavštinu iznimne umjetnice, “iza mitova i legendi” koji se mogu pročitati i čuti o njoj, izložba omogućava da upoznamo osobnost Fride Kahlo koja se u potpunosti otkriva u njenim radovima, poznatim i onim rjeđe izlaganim.

Kakav je uticaj na njen opus imala meksička revolucija, kakav je odnos imala prema vlastitom tijelu te koje su skrivene poruke njenih slika i ličnih pisama, samo su neke od tema koje se obrađuju. Uz pomoć “street viewa” može se razgledati deset lokacija Mexico Cityja, Detroita i San Francisca važnih za ovu jedinstvenu umjetnicu, od kojih je svakako najvažnija Plava kuća, La Casa Azul, porodična kuća u kojoj je rođena i u kojoj je i umrla. 

Nakon Fridine smrti, njezin suprug Diego Rivera sve njene stvari pohranio je u jednu od prostorija Plave kuće, naredivši da je niko ne otvara najmanje 15 godina nakon njegove smrti. Prostorija je otvorena 2004. godine a predmeti koju su tu sačuvani, također se mogu pogledati u okviru ove digitalne izložbe.

Zlatar: Odjeci budućnosti
Deduš: Nedjeljni izlet
Rodić: Osuđenik
Dragojević: Prizor