Neprijavljena kvadratura patriotizma

Načelnici sarajevskih općina i gradonačelnik nisu prijavili 13 nekretnina.

Svi nosioci javnih funkcija u Kantonu Sarajevo od prošle godine obavezni su Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS prijaviti imovinu, prihode i poklone, vlastite i bliskih srodnika – bračnih/vanbračnih partnera, roditelja i djece.

Načelnici sarajevskih općina i gradonačelnik nisu dostavili uredne prijave. Novinari CIN-a otkrili su 13 neprijavljenih nekretnina u njihovom ili posjedu bliskih srodnika.

Načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić nije prijavio da je njegova supruga vlasnica dvosobnog stana kojeg je dobila na poklon od svoje majke, četiri mjeseci nakon kupovine koja je 84-godišnju penzionerku koštala 128.500 KM. Pri tome, stan je kupljen od firme Booc koju su osnovale boračke organizacije Općine Centar (!).

Ajnadžić je zaboravio prijaviti i zajedničku imovinu svoju i supruge – ukupno 44 duluma na Nišićkoj visoravni, na Palama i u Rogatici. Pri tome još izjavljuje kako Ured za korupciju Kantona Sarajevo nije relevantan (!).

“Ja sam postao načelnik prije nego što su oni postali Ured. Šta ja imam s njima? Ja više volim državu nego kanton“, rekao je Ajnadžić.

Načelnik opštine Centar tvrdi da je sve podatke o imovini dostavio Centralnoj izbornoj komisiji. Novinari CIN-a su utvrdili da on ni ovoj državnoj instituciji nije prijavio sve nekretnine. Od 2016. godine, kada je izabran za načelnika, Ajnadžić je dva puta prijavljivao imovinu, ali nikad nije prijavio sve što ima.

CIK nikada nije provjeravao tačnost podataka navedenih u imovinskim kartonima a Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo će od ove godine početi provjeravati podatke.

Osim načelnika Ajnadžića, i ostali načelnici i gradonačelnik zaboravili su prijaviti svu imovinu majki, supruga, sinova i kćeri. Reportažu CIN-a pogledajte ovdje.