New York i Pariz u Sarajevu

Prvi koncert Jazz Fest Sarajevo organizira 3. septembra u Historijskom muzeju.

Međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo ove godine povodom svog 22. izdanja predstavlja novi koncept koji će činiti i predfestivalski koncerti organizirani tokom septembra i oktobra.

Prvi koncert desit će se već u ponedjeljak 3. septembra u glavnoj izložbenoj dvorani Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine a nastupit će kvartet američke gitaristice Mary Halvorson, kompozitorice i improvizatorice koja se smatra jednim od najimpresivnijih gitarista svoje generacije.

Drugi koncert će biti održan u sali Sarajevskog ratnog teatra 20. oktobra a nastupit će pariški trio AutorYno, repertoar će kao i u slučaju prvog koncerta biti Masada – The Book of Angels.

Serijal The Stone in Europe, kojim se program čuvenog njujorškog kluba i muzičke zajednice njujorške downtown scene, predstavlja u Evropi, inicirao Jazz Fest Sarajevo a činit će ga sedam turneja godišnje, odnosno desetine koncerata u nekim od najboljih jazz klubova i koncertnih dvorana Evrope, od Rotterdama, Den Boscha, Beča, Ljubljane, Ghenta, Amsterdama, Vilniusa, Sarajeva i Osla.

Osim Mary Halvorson Quarteta i francuskog AutorYna, serijal će predstaviti i izvrsne američke bendove poput Brian Marsella Trija ili Secret Chiefs 3. U 2019. godini planirani su nastupi Ikue Mori, Urija Cainea, Sofije Rei & JC Maillarda, Wendy Eisenberg Trija…

Mary Halvorson nastupit će u Sarajevu sa gitaristom Milesom Okazakijem, kontrabasistom Drew Gressom i bubnjarom Tomasom Fujiwarom, izvodeći Zornov repertoar druge knjige Masade – The Book of Angels.

Ulaznice za koncert Mary Halvorson Quarteta prodavat će se po cijeni od 15 KM u pretprodaji te 20 KM na dan koncerta. Ulaznice se mogu kupiti u prostorijama Jazz Festa u ulici La Benevolencija 14, a na dan koncerta u Historijskom muzeju. Ulaznice se mogu i rezervirati putem telefona 061 267 114. Early Bird festivalske ulaznice za XX2. Jazz Fest Sarajevo, koje su u prodaji putem web stranice Jazz Festa, vrijede i za ovaj koncert.

Jazz Fest Sarajevo u oktobru će organizirati i niz koncertnih događaja u različitim gradovima u Bosni i Hercegovini omogućavajući da praznik muzike traje tokom tri mjeseca i to širom Bosne i Hercegovine. Više informacija bit će poznato uskoro, a iz Jazz Festa obećavaju prekrasnu muziku i vrhunske umjetnike uz poruku da najbolji koncerti kojima ste prisustvovali tek trebaju uslijediti. Već od 3. septembra.

 

THE STONE IN EUROPE

Godine 2005, John ZORN je u New Yorku pokrenuo The Stone. Ove godine, The Stone je promijenio adresu – prostorije u njujorškoj C Aveniji zamijenio je prestižnom lokacijom u New School Glass Box teatru. U septembru po prvi put The Stone se predstavlja u Evropi.

Jednom mjesečno, jedan od bendova će u Evropi održati ekskluzivnu mini-turneju. Kako bi započela svoju evropsku odiseju, zamolili smo Johna ZORNA da povodom svog 65. rođendana, odabere neke od svojih najuzbudljivijih radova kako bi njima započeo evropski život The Stonea.

Ne postoji bolji način proslaviti ZORNOV 65. rođendan od slavljenja njegovog rada i njegove muzike.