Noćna straža u New Yorku

Dok traje zasjedanje Generalne skupštine UN-a, u toku je umjetnički projekat koji skreće pažnju na problem migranata.

Više od 130 državnika ovih je dana u New Yorku na 73. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, čija je središnja tema “zajednička odgovornost za miroljubiva, pravedna i održiva društva”.

U namjeri da skrene pažnju na globalni problem izbjeglica kao jedne od najranjivijih skupina, danas će, sedmi dan zaredom, na Hudsonu i East Riveru na velikom video ekranu postavljenom na barži biti emitirana Noćna straža (Night Watch) vizuelnog umjetnika Shimona Attieja.

Ovaj umjetnički projekat nastao je na inicijativu organizacija koje se bave pitanjima izbjeglica, a predstavlja plutajuću instalaciju odnosno projekciju nijemog filma koji portretira 12 današnjih Njujorčana, nekadašnjih izbjeglica i migranata koji su odlučili izbjeći nasilje i diskriminaciju u domovini tražeći azil u Sjedinjenim Državama. Ovi pojedinci predstavljaju različite manjinske skupine posebno osjetljive na izmjene migracijskih zakona SAD-a. 

Barža će ploviti u okolini New Yorka i biti vidljiva svaku večer do 27. septembra na vodenim putevima New Yorka koji su nekoć bili pristanište za brojne pridošlice na američki kontinent, na njihovom putu ka “američkom snu o slobodi i potrazi za srećom”, kako se navodi se u press saopštenju organizacije More Art koja je finansirala projekat. 

Shimon Attie umjetnik je koji instalacije velikog formata na lokacijama radi više od 20 godina. Njegov projekat Between Dreams and History iz 1998. godine također se bavio pitanjem izbjeglica u New Yorku, filmski rad The Crossing iz 2017. godine problematizirao je pitanje sirijskih izbjeglica u Evropi, dok je serija instalacija Facts on the Ground postavljenih na 30 lokacija Izraela i Palestine problematizirala goruće probleme tog dijela svijeta.