Novi trijumf Radeta Radovića

Uz dvije zlatne medalje, Kamerni hor je osvojio i specijalnu nagradu na festivalu horova u Grčkoj.

Na 37. internacionalnom festivalu i takmičenju horova u Prevezi u Grčkoj, Kamerni hor Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, pod rukovodstvom dirigenta Radeta Radovića osvojio je tri nagrade.

Momci i djevojke okupljeni u Horu osvojili su dvije zlatne medalje u glavnoj takmičarskoj kategoriji za najbolji Mješoviti hor u izvedbi duhovne muzike te u kategoriji – Program originalne horske muzike po slobodnom izboru. Osim zlatnih medalja, odnijeli su i specijalnu nagradu takmičenja – za najbolje izvođenje pravoslavne duhovne muzike, za kompoziciju “Pričasno” Marka Tajčevića.

Ovaj rezultat ostvaren je u konkurenciji horova iz Njemačke, Rusije, Poljske, SAD-a, Grčke, Slovenije, Slovačke, Indonezije, Bugarske, Rumunije, BiH, a ocjenjivao ih je međunarodni žiri iz Kanade, Irske, Njemačke, Grčke, Slovenije, Španije i Bugarske.

Kao laureati takmičenja, članovi Kamernog hora predstavili su se i na ceremoniji zatvaranja u amfiteatru grada Preveza, a imali su i dva nastupa na festivalskim koncertima u ovom gradu.

Ove nagrade mali su dio priznanja, medalja i nagrada koje je Kamerni hor u protekle gotovo dvije decenije rada osvojio pod vodstvom Radeta Radovića, jednog od najvećih dirigenata Bosne i Hercegovine. Kamerni hor i Radović snimili su abum Dogmatik u produkciji Edina Zubčevića za izdavačku kuću Gramofon iz Sarajeva, a njegovo objavljivanje očekuje se ovog mjeseca.

Zlatar: Odjeci budućnosti
Deduš: Nedjeljni izlet
Rodić: Osuđenik
Dragojević: Prizor