O ljudima, knjigama i fabrikama

U srijedu u 17.00 u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Sutra (srijeda, 29. august) je posljednji, 77. dan izložbe Briana Enoa 77 Million Paintings u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, a ujedno i posljednje predavanje inicirano ovim kulturnim događajem kojim se veliki britanski umjetnik bosanskohercegovačkoj publici prvi put predstavio multimedijalnom instalacijom.

Izložba se u srijedu u periodu od 17.00 do 20.00 može posjetiti besplatno kao i predavanje koje će održati bh. pisac Selvedin Avdić koji će govoriti “O ljudima, knjigama i fabrikama”.

Smatrajući kako trenutno u Bosni i Hercegovini ima više dosadnih pisaca nego strastvenih čitalaca, Avdić će odgovoriti zašto je ljepše čitati nego pisati knjige, kako prepoznati opasne lažne knjige te kako nas knjige štite i čuvaju.

Selvedin Avdić je ove godine objavio novi roman “Kap veselja” čije se englesko izdanje uskoro očekuje. Njegov prethodni roman “Sedam strahova”, preveden je na nekoliko jezika, ove godine je doživio svoje drugo englesko izdanje, britanski The Guardian uvrstio ga je među najznačajnija izdanja objavljena 2014. godine, uvršten je u uži izbor za prevodilačku nagradu, kao i širi izbor IMPAC književne nagrade u Dublinu. Avdić je i autor knjige “Moja fabrika” svojevrsne monografije njegove rodne Zenice i tamošnje željezare koja je kao pozorišna predstava Selme Spahić obilježila prethodnu pozorišnu sezonu u našoj zemlji.

Do sada je u okviru Srijede u Muzeju održano 7 predavanja i radionica, a Avdićevo predavanje završni je događaj posljednjeg dana izložbe koja je u Historijski muzej, od 13. juna kada je otvorena, privukla veliki broj posjetilaca. Ovu jedinstvenu izložbu savremene umjetnosti u Bosni i Hercegovini organizirao je British Council u saradnji sa Historijskim muzejom i agencijom Gramofon.