MOPO (c) Nauska

One dolaze!

Linda Fredriksson, Lucia Cadotsch, Jessica Lauren samo su neke od umjetnica koje ćemo gledati na XX3. Jazz Festu.

Umjetnice različitih generacija i ove godine će nastupiti na Jazz Festu Sarajevo, na koncertima „za slušanje i plesanje“ koji će predstaviti dio raznolikosti i bogatstva međunarodne muzičke scene.

Prvog festivalskog dana, 7. novembra u SARTR-u će nastupiti finski trio Mopo uz specijalnog gosta izvrsnog tenor saksofonistu Jimija Tenora, a članica trija još je jedna saksofonistica Linda Fredriksson, koja svira alt i bariton saksofon. Višestruko nagrađivana i aktuelna laureatkinja nagrade Ted Curson, zajedno s Mopom osvojila je srca publike širom svijeta.

Istu večer u SARTR-u će nastupiti i nizozemski bend The EX kojeg nazivaju i „najvećim live bandom svih vremena“. Bubnjarka i perkusionistica Katherina Bornefeld u ovom ansamblu svira već 35 godina i umnogome je uticala na prepoznatljiv zvuk i uzbudljive ritmove The EXa.

XX3. izdanje Jazz Festa predstavit će u Domu policije iznimnu pjevačicu Luciju Cadotsch iz Švicarske koja će 8. novembra nastupiti u triju predstavljajući svoj nagrađivani album Speak Low. Lucia američke standarde izvodi evropski autentično, a jedan od kritičara je napisao kako je način na koji Lucia Cadotsch pristupa popularnim pjesmama jedini ispravan – ona to čini neustrašivo, s nesputanom maštom, zahvaljujući čemu je zaslužila, za Evropljane često nedostižnih, pet zvjezdica u američkom Downbeatu.

Deveti novembar donosi tri koncerta na kojima će nastupiti četiri vrsne umjetnice. U 15.00 u Klubu 1 prvi put na Jazz Festu nastupa bh. čelistica Lana Kostić. Pod umjetničkim imenom Lakiko ona će na solo koncertu izvesti vlastite autorske kompozicije spajajući, popularno i eksperimentalno, na primamljiv, svjež i autentičan a opet potpuno drugačiji način od veteranke Joelle Leandre, francuske kontrabasistice i kompozitorice koja će također solo koncertom predstaviti svoju autorsku muziku, isti dan u 16.00. Koncerti Joelle Leandre zvuče kao kombinacija muzike, poezije i teatra a posebno fascinira lakoća kojom izvodi bravure koje publiku ostavljaju u nevjerici.

Posljednje umjetnice koje će nastupiti na ovogodišnjem Jazz Festu Sarajevo bit će Jessica Lauren i Tamar Osborn. Lauren je bendliderica, kompozitorica, multiinstrumentalistica i pjevačica koja je važno ime britanske muzičke scene još od devedestih godina, a u ansamblu kojeg čini i multiinstrumentalistica Tamar Osborn koja svira saksofon, klarinet i flautu, nastupit će u Domu policije u subotu 9. novembra. Sa bendom Naga Five svirat će muziku sa svog aktuelnog albuma Almeria, bogatog melodijama i ritmovima, uz neodoljiv groove.

I ove godine Jazz Fest će publiku obradovati koncertima koje nemamo priliku gledati u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, koncertima, muzičarima i projektima koji su aktuelni na muzičkoj sceni i koje odlikuje raznolikost pristupa i muzika, omogućavajući publici da uživo otkriva nove muzičke pejzaže koji bi, u suprotnom, ostali skriveni.