Virtualna stvarnost i kulturno naslijeđe

Google Arts & Culture projektom Open Heritage otvara novo poglavlje u očuvanju kulturnih spomenika.

U saradnji sa organizacijom CyArk, Google je započeo Open Heritage Project, novo poglavlje kada je u pitanju očuvanje historijskog kulturnog naslijeđa u formi virtualne stvarnosti.

Uz pomoć  LiDAR-a, napredne tehnologije 3D laserskog skeniranja, visoke rezolucije fotografija snimljenih dronom i DSLR kamera, CyArk je u digitalnom formatu rekreirao historijske objekte čineći ih dostupnijim za istraživanje i obnovu. Bogata dokumentacija sadrži i najmanje detalje historijskih spomenika, uključujući boje i teksture, ali i najsitnija oštećenja sa milimetarskom preciznošću.

Za sada je obrađeno 25 spomenika u 18 zemalja, a jedno od sada digitalnih čuda je i hram Ananda Ok Kyaung u Baganu u Mijanmaru, uspješno mapiran prije nego je uništen u zemljotresu u augustu 2016. godine. Sada je moguće zaviriti u hram, iz različitih uglova pregledati njegove jedinstvene dekoracije kao i okolinu hrama.

Iz Googlea je saopšteno kako su pomogli učiniti materijal CyArka pristupačnim široj javnosti putem kompjutera, tableta i pametnih telefona zahvaljujući besplatnoj aplikaciji Google Art & Culture.

CyArk je neprofitna organizacija osnovana 2003. godine s ciljem digitalnog snimanja i arhiviranja svjetskog kulturnog blaga. U proteklih 15 godina, više od 200 spomenika na svih 7 kontinenata sačuvano je u digitalnom formatu.