Opštinari ignorišu volju građana

U podne se u Hastahani, već drugi dan održavaju protesti građana.

Drugi dan zaredom u parku Hastahana održavaju se protesti građana protiv izgradnje poslovnih objekata u jednom od rijetkih parkova u Sarajevu.

Unatoč protivljenju i građana i struke, na posljednjoj sjednici Opštinskog vijeća Centar usvojen je nacrt odluke o izgradnji u parku Hastahana, a opravdanje koje dolazi od opštinskih vlasti kaže kako će zelenu površinu povećati na 89% površine parka, iako će građanima biti onemogućeno korištenje parka u svrhe u koje se danas koristi. Na prostoru Hastahane planira se gradnja dva poslovna objekta i podzemna garaža na dvije etaže. 

Mišljenje građana koji su protiv gradnje, opštinske vlasti na čelu sa načelnikom Nedžadom Ajnadžićem su ignorirale te je nakon jučerašnjeg okupljanja manjeg broja građana nezadovoljnih ovom odlukom opštine, za danas u podne najavljeno novo okupljanje. 

U Sarajevu je svega 1,5% površine pod zelenilom što ga svrstava na samo dno evropske ljestvice gradova. A još je manji procenat površina koje se mogu koristiti za igru i rekreaciju – park Hastahana je jedan od njih. Za skejtere, bicikliste, košarkaše… Barem je bio do sada. 

Današnji skup odvija se pod nazivom “Hastahana park. NE betonu!” Počinje u 12.00.