Optičke iluzije M.C. Eschera izbliza

Boston Public Library nedavno je digitalizirao kolekciju od 87 Escherovih radova, koji su sada dostupni javnosti.

Mnogo prije savremenih tehnologija koje nam omogućavaju različite vrste optičkih iluzija, bila je potrebna matematička preciznost da bi se olovkom na papiru predstavili realistični prizori iskrivljene stvarnosti. 

Majstor za nadrealne konstrukcije Maurits Cornelis Escher, ili uobičajenije M.C. Escher, radio je i na teži način, na litografijama ili drvorezu, a Boston Public Library nedavno je digitalizirao kolekciju od 87 Escherovih radova, koji su sada dostupni javnosti da u detalje istražuje ova vječno fascinantna djela.

Escher je u svojim radovima istraživao beskonačnost, perspektivu, simetriju, refleksiju, geometriju… Iako je odrastao pod uticajem oca građevinskog inžinjera, ovaj grafičar je vjerovao da ne posjeduje matematičke sposobnosti, pa je sarađivao sa matematičarima kao što su George Pólya, Roger Penrose i Harold Coxeter. Kratko je studirao arhitekturu, kasnije dekorativne umjetnosti gdje se zainteresirao za grafiku, a nakon jednog putovanja u Andaluziju, otkrio je interes za mozaične geometrijske dekoracije i strukture koje je kasnije istraživao i razvijao i u svojim radovima. 

Danas njegova djela, iza njega je ostalo 450 litografija i drvoreza te oko 2.000 crteža, privlače podjednako matematičare, kognitivne psihologe i javnost. Njegovih 87 digitaliziranih radova može se pogledati na web stranici Digital Commonwealth.