Pablo Albarenga: Sjeme otpora

U vrijeme pandemije zaboravljamo na brojne druge važne teme koje u velikoj mjeri utiču na naše živote, čak i u jednakoj mjeri kao širenje opasnih zaraznih bolesti. O jednoj od njih svojim radovima govori urugvajski fotograf Pablo Albarenga kojeg je World Photography Organisation proglasio fotografom 2020. godine.

Albarenga je nagrađen za Seeds of Resistance, seriju fotografija snimljenih iz zraka koje prikazuju ekološki ugrožena područja i predjele Brazila i Ekvadora ukomponovana sa portretima aktivista koji se bore za njihovo očuvanje.

30-godišnji fotograf koji stoji iza potresne priče kojoj se pridaje nedovoljno pažnje već godinama radi na otkrivanju, proučavanju i dokumentiranju uništavanja područja Latinske i Južne Amerike na kojima živi domorodačka populacija kojoj prijete veliki razvojni projekti kojima je cilj iskorištavanje prirodnih bogatstava u blizini domorodačkih teritorija – sječa šuma, eksploatacija ruda ili ekstenzivna poljoprivreda.

U 2017. godini najmanje 207 aktivista za zaštitu prirode ubijeno je dok su štitili svoje zajednice od pretjeranog rudarenja, poljoprivrede i drugih aktivnosti koje opasno ugrožavaju prirodna staništa. Prema izvještaju organizacije Global Witness za 2018. godinu, većina ovih slučajeva desila se u Brazilu, a većina ubijenih borila se za očuvanje Amazonije.

I dok statistike upozoravaju na alarmantnu situaciju, ne govore puno o ljudima koji stoje iza silnih brojki niti o njihovim izazovima. Uprkos nasilju kojem je izloženo, starosjedilačko stanovništvo odbija napustiti svoju zemlju čak i kad je ona potpuno uništena. Za njih je to sveta zemlja u kojoj počivaju generacije njihovih predaka. Pablo Albarenga svakom svojom fotografijom svjedoči o povezanosti ovih hrabrih boraca sa svojom postojbinom.

Neke od fotografija iz serije Seeds of Resistance bile su dijelom dva ranija projekta Pabla Albarenge rađena u saradnji sa Pulitzer Centrom – “Rainforest Defenders Series: Achuar Territory, Ecuador” i “How Young Indigenous, Quilombola, and Riverine People from the Tapajós River Are Becoming Rainforest Defenders.”

World Photography Awards jedno je od najznačajnijih fotografskih natjecanja na koje je ove godine prijavljeno 345.000 fotografija iz 203 zemlje, a više od trećine prijava čine fotografije profesionalaca.