Paris u Banja Luci, Pistoletto u Sarajevu

Dva značajna umjetnika posjetit će ovog mjeseca Bosnu i Hercegovinu.

Danas će u Muzeju savremene umjetnosti (MSURS) u Banjaluci biti otvorena izložba njemačke fotografkinje Helge Paris.

Ova samouka umjetnica, rođena 1938. godine u Poljskoj, poznata je po fotografskim svjedočanstvima svakodnevnice nekadašnje Istočne Njemačke i Istočnog Berlina u godinama nakon Drugog svjetskog rata.

Paris se bavi fotografijom od šezdesetih godina kada odlazi na studij u Berlin i počinje živjeti u berlinskoj četvrti Prenzlauer Berg a duže od tri decenije svojim fotoaparatom bilježi promjene u zemlji i gradu u kojem i danas živi.

Izložba Helge Paris u Bosni i Hercegovini organizirana je u okviru turneje ove umjetnice po jugoistočnoj Evropi i bit će otvorena do 26. septembra. Upravo tog dana u Sarajevu u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine bit će predstavljen rad italijanskog umjetnika Michelangela Pistoletta “Mjesto multireligijske i svjetovne meditacije”.

Pistoletto je važan prijatelj savremene umjetnosti glavnog grada, prvi je umjetnik koji se svoje djelo donirao kolekciji Ars Aevi – “La Porta dello Specchio” iz kolekcije Milano čiji je kustos Enrico Comi.

I Pistolletov novi rad donacija je Gradu Sarajevu odnosno projektu Ars Aevi. Inauguraciji djela prisustvovat će i sam umjetnik koji je prošle godine u Sarajevu predstavio svoj projekat Terzo Paradiso ili Treći raj.

Zlatar: Odjeci budućnosti
Deduš: Nedjeljni izlet
Rodić: Osuđenik
Dragojević: Prizor