Pet filmskih premijera u junu

Među filmovima koji će premijerno biti prikazani u kinima ovog mjeseca izdvajamo njih pet.

Među brojnim filmovima koji će svoje premijerno prikazivanje imati ovog mjeseca u kinima širom svijeta, izdvajamo pet naslova koje će zasigurno privući pažnju ljubitelja filmske umjetnosti. Neke od filmova moći ćemo pogledati u narednom periodu i u bh. kinima. 

Ocean's 8 (reditelj: Gary Ross)

Cate Blanchett, Sandra Bullock, Anne Hathaway, Mindy Kaling, Awkwafina, Helena Bonham Carter, Sarah Paulson i Rihanna glavne su protagonistice Oceanovih 8, nastavka franšize Oceanovih 11, u ženskom izdanju. Zvanični poster filma objavljen je prošle godine i, slučajno ili ne, neodoljivo podsjeća na čuveni omot albuma Kraftwerka The Man Machine, pa su ovaj film neki od ljubitelja njemačkog benda već nazvali The Woman Machine. Film o još jednoj pljački stoljeća premijeru će imati 8. juna u Sjedinjenim Državama i Kanadi, deset dana kasnije dolazi u Evropu, a 21. juna i u Bosnu i Hercegovinu.

The Happy Prince (reditelj: Rupert Everett)

The Guardian je još u januaru pisao kako je Rupert Everett sjajan u ulozi umirućeg Oscara Wildea. Ako je suditi po dosadašnjim ocjenama kritičara, čini se da trostruka uloga u ovom filmu – glavnog glumca, scenariste i reditelja, Everettu nije bila otežavajuća okolnost. Film prati posljednje godine života velikog irskog pisca, nakon zatvorske kazne i društvenog izgnanstva zbog homoseksualnosti, što rezultira njegovim odlaskom u Francusku gdje u siromaštvu i umire. Glumačku ekipu čine još i Colin Firth, Colin Morgan, Emily Watson i Edwin Thomas a prvo evropsko kino prikazivanje Sretni princ će imati 15. juna u Velikoj Britaniji i Irskoj.

The Incredibles 2 (reditelj: Brad Bird)

Jedan od omiljenih Pixarovih filmova, nakon 14 godina dobija nastavak. Superherojska porodica Parr u punom je sastavu, a nove avanture učinit će ovo filmsko djelo jednim od hitova ljeta, ako ne i godine za sve generacije. Nakon Južne i Sjeverne Amerike i Azije, film 14. juna dolazi i u Evropu, pa i kod nas.

Sicario: Day of the Soldado (reditelj: Stefano Sollima)

Među najiščekivanije filmove ove godine spada i drugi nastavak trilera Sicario iz 2015. godine. Denisa Villeneuvea je zamijenio italijanski TV reditelj Stefano Sollima, a Emily Blunt Catherine Keener. Tu su i dalje scenarista Taylor Sheridan, te Josh Brolin i Benicio Del Toro kao glavni protagonisti filma koji se bavi ratom narkokartela na granici SAD-a i Meksika. Film će od 29. juna biti prikazivan u američkim i evropskim kinima.

McQueen (reditelji: Ian Bonhôte, Peter Ettedgui)

Dokumentarni film o prerano preminulom dizajneru premijerno je prikazan na Tribeca Film Festivalu. Nije naišao na odobrenje porodice Alexandera McQueena ni njegove modne kuće, ali prema mišljenju filmskih kritičara, vrijedan je gledanja. Film je u evropskim kinima od 8. juna.